Акценти
Начало / Общество / Съветници оттеглиха предложенията си за избор на управители на общински фирми

Съветници оттеглиха предложенията си за избор на управители на общински фирми

С няколко промени в дневния ред започна днешната редовна сесия на Общински съвет – Плевен. Предварителният дневен ред включваше 53 точки, но пет от тях отпаднаха. Това са предложенията за освобождаване на управителя на „Паркстрой” и избор на нов, както и избор на управители на „Тибор” ЕАД и „Инжстрой” ЕООД.

Предложенията за избор на управители на „Тибор” ЕАД и „Инжстрой” ЕООД бяха оттеглени от вностеля им Йордан Георгиев, който се мотивира, че има конкретни изисквания на Сметната палата за избор на управители, а те не са изпълнени. Затова предложенията ще останат за следващо заседание, когато всички критерии ще са изпълнени.

Веднага след мотивирането на това оттегляне кметът на Плевен Георг Спартански коментира точката, която е за освобождаване на управителя на „Паркстрой” и избор на нов. Да не се вадят като зайче от цилиндър кандидати за управител на тези фирми, призова градоначалникът. Той допълни, че разбира, че има финансови апетити към „Паркстрой“, но не бива да се слугува на партийни и лични интереси. Като мотив той посочи, че това са двойни стандарти за различните фирми, защото след като няма изготвени критерии за едните, няма и за другите. Вносителят на предложението Христослав Михайлов го оттегли, като подчерта, че кметът го е изпреварил.

На мястото на оттеглените предложения влязоха четири нови. Две от тях са за определяне на нови територии към „синята зона” за паркиране в центъра на града и за прецизиране отпускането на безплатни талони за „синя зона”. Третото ново предложение е за предоставяне безвъзмездно на помещение общинска собственост на ул. „Карлово“ в Плевен за филиал на Българското национално радио /БНР/. Помещението ще бъде предложено на радиото по молба на неговото ръководство. Четвъртата точка е за безвъзмездно предоставяне право на строеж в землището на село Божурица, което е свързано с проекта за Водния цикъл.

Съветниците днес ще трябва да гласуват и бюджета на Общината за 2016 година, годишния план за приватизация за тази година, както и програмата за управление и разпореждане с общински имоти. В дневния ред е и предложението относно закриване на ОДЗ „Яница” в град Плевен. След което е точката, касаеща преместването на Улицата на цветята на паркинга на ул. „Заменхов”.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...