Акценти
Начало / Общество / Нивата на реките Искър, Вит и Осъм ще се повишават

Нивата на реките Искър, Вит и Осъм ще се повишават

Нивата на реките ще се повишават в следващите дни, вследствие на интензивното снеготопене. Днес ще е без валежи, но речните нива постепенно ще се повишават, предупреждават от Басейнова дирекция – Плевен. Очаква се снеготопене с количества от 3 до 5 литра на квадратен метър.

През денонощието (от 8:00 часа на 26.01. до 08:00 часа на 27.01) нивата на повечето от наблюдаваните реки в страната са се понижавали или са останали без съществени изменения. На отделни измервателни пунктове са отчетени незначителни повишения. Водните количества на реките в по-голяма част от страната са около праговете за високи и средни води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ за Дунавски басейн са от -36 см до +28 см. На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в Дунавски басейн днес и през следващите два дни нивата в речните басейни ще започнат постепенно да се повишават, в резултат от снеготопенето. Днес по-значителни повишения се очакват в долното течение на р. Искър, долното течение на р. Вит и долното течение на р. Осъм. На 28 и 29 януари ще има по-значителни повишения на реките в целия Дунавски басейн.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира водни количества на 28, 29 и 30 януари около средната многогодишна стойност. В резултат на снеготопенето ще има повишения на водните нива на реките в средната и долната част на водосбора. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...