Акценти
Начало / Икономика / Съветници в Никопол осуетяват изграждането на съоръжение за защита на населението от наводнения, финансирано от ЕС

Съветници в Никопол осуетяват изграждането на съоръжение за защита на населението от наводнения, финансирано от ЕС

Никопол_предпазна дигаОбщинският съвет на Община Никопол осуетява изграждането на геозащитно съоръжение за защита на населението от наводнения. За това алармират от крайдунавската община. Изграждането на съоръжението е предвидено в рамките на проект „Предотвратяване на риска от наводнения от река Дунав при Никопол и Турну Мъгуреле – предпоставка за опазване на околната среда в трансграничния регион”), финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния-България 2007-2013 г.

Общият бюджет на проекта е над 9 млн. лева, от които над 8 млн. лева (85%) се отпускат безвъзмездно от ЕС, 13 % идват от Националния бюджет и само 2 % се осигуряват от Община Никопол под формата на собствен принос. Партньор по проекта от румънска страна е Община Турну Мъгуреле.

Реализацията на проекта е от изключително значение за укрепването на брега на река Дунав в участъка при Никопол, тъй като през последните няколко години нивото на реката се повишава катастрофално в този участък. Основна дейност по проекта е изграждане на геозащитна стена, която ще разреши дългосрочно този проблем, като предпази населението от наводнения.

Изпълнението на проекта е в изключително напреднала фаза, като до момента община Никопол е похарчила за проекта средства в размер на над 500 000 лв. Средствата са верифицирани от контролните органи и възстановени на общината. До момента проектът се изпълнява успешно, без отклонения от плана и одобрения времеви график.

Поради настъпващия краен срок – 31.12.2015 год., за изпълнение на проекти от програмния период 2007-2013г.,Община Никопол идентифицира нужда от мостово финансиране и мотивирано предлага на Общинския съвет това финансиране да се осигури чрез кредит по Фонд ФЛАГ.  От фонда е изразено принципно съгласие да отпусне необходимия краткосрочен заем, но Общинският съвет в Никопол осуетява тегленето на заема.

Четирима общински съветници от ГЕРБ – Марина Личева, Иван Павлов, Надка Димитрова и Красимир Халов,  гласуват против това решение. Председателят на Общинският Съвет –инж. Мария Георгиева, както и четиримата независими съветници – Яница Людмилова, Любен Лаков, Даниела Венелинова и Пепо  Петров (ПП ГЕРБ),гласуват с „въздържал се“.

Ръководството на Община Никопол неведнъж е запознавало Общинският съвет за последиците, които биха настъпили в случай на невъзможност за осигуряване на финансиране по проекта, а именно: Община Никопол ще бъде задължена незабавно да възстанови на МРРБ и Управляващият орган на Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния-България 2007-2013 г., разплатените и възстановени до момента средства по сключени договори, в размер на над 500 000 лв.

А рискът от наводнения, с които Общината неведнъж се е сблъсквала през годините, ще продължи да заплашва населението на  Никопол и занапред.

Отказът от изпълнение на проекта ще доведе до невъзможност общината да получи безвъзмездно финансиране от Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния-България за новия програмен период 2014-2020г., тъй като по собствена инициатива и без обективни причини е провалила вече спечеленият проект.

Ръководството на общината е поискало съдействие за разрешаване на възникналия проблем от премиера Бойко Борисов, министъра по Еврофондовете Томислав Дончев, регионалния Министър Лиляна Павлова, както и областния управител на Плевен Ралица Добрева.

 

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...