Начало / Общество / От Общината предупредиха за временни неудобства във връзка с проекта за интегриран градски транспорт

От Общината предупредиха за временни неудобства във връзка с проекта за интегриран градски транспорт

дикран ованесян

На нарочна пресконференция днес представители на Община Плевен представиха изпълнението на дейностите по проекта за интегриран градски транспорт и предупредиха за временни неудобства, които ще последват. Целият проект е свързан с изкопни работи, което го прави продължителен и много труден, обърна внимание Дикран Ованесян, директор на дирекция „Европроекти” в Община Плевен.

Той призова плевенчани за търпение, тъй като заради ограничените места, в които се налага да се работи, за известен период от време ще имат затруднения с безпрепятственото придвижване.

Ованесян посочи, че преди да започне ремонтът  и изграждането на новата контактна мрежа за тролейбусите, ще бъде извършвана реконструкция на уличното осветление. Вече се правят дълбоки изкопи, които ще остават открити поне 40-45 дни. Всичките са обозначени с обезопасителни ленти, но колчетата се крадат и лентите падат, предупреди Ованесян.

изкопи

В рамките на проекта ще бъде изградена близо 3 км нова канална мрежа, ще бъдат поставени 528 стълба за контактна мрежа, като 471 са по четирите нови тролейбусни линии и ще бъдат подменени 57 от вече съществуващите стълбове. По време на ремонта ще бъдат пресечени  четири главни улици в града – ул. „Сан Стефано”, бул. „Христо Ботев” и при пътния мост където се пресичат ул. „Стоян Заимов” и ул. „Вардар”. Там където ремонтните работи налагат, ще бъде правена и реорганизация на движението.

В началото на април ще започне интервенцията в района на всичките 170 тролейбусни спирки в града. Освен монтираните вече информационни табла, ще бъдат поставяни знаци, някои от спирките ще бъдат измествани в джобове, за да се обезопасят, две спирки ще бъдат преместени. Ованесян уточни, че по проект не се предвижда подмяна на самите навеси на спирките.

Също в началото на април ще започне изграждането на новото тролейбусно депо и на 8.5 км велоалеи, които ще свържат кварталите на Плевен с велоалеята към парк „Кайлъка”.

Проектът трябва да приключи до 10 декември тази година, но се предвижда удължаването му до края на декември и от Община Плевен ще се възползват от тази възможност, тъй като вече два пъти се е налагало да преустановяват работа заради неблагоприятно време. В този срок трябва да бъдат възстановени и всички настилки – тротоарни и улични, които са нарушени по време на ремонтните дейности. Средствата за това са предвидени в проекта, а ангажиментът е на фирмите, които извършват дейностите. Стана ясно, че тролейбусното трасе, с дължина 6 600 м ще се изпълнява от „Обединение електротранспорт – Плевен” –Пазарджик, а велоалеите са ангажимент на „Инжстрой” – Плевен.

 

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...