Акценти
Начало / Общество / Съветниците предоставиха помещение за „синя стая“ в Плевен

Съветниците предоставиха помещение за „синя стая“ в Плевен

Изграждането на „синя стая” в Плевен съвсем скоро ще бъде факт. Това стана възможно след решение на Общинския съвет, който гласува да бъде учредено безвъзмездно право на ползване на Окръжен съд – Плевен върху помещение на бул. Ген. Скобелев”. Помещението бе предоставено за ползване за срок от 10 години.
Така наречената „синя стая” е помещение за щадящо изслушване на деца жертви или свидетели на престъпление. То се реализира по съвместен проект на Окръжен съд, Окръжна прокуратура и Районна прокуратура в Плевен и Център „Отворена врата” – Плевен
Реализирането на проекта ще спомогне за промяна на практиката за изслушване на деца и привеждането й в съответствие с изискванията на международните правни актове, по които Република България е страна. Целите на една такава практика са да се избегне допълнителното травмиране на детето в процеса на разследване и правораздаване и да се защитят неговите права и най-добър интерес, като в същото време се гарантира събирането на пълна и точна информация по даден случай, за да може да се приложи ефективно правосъдие.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...