Акценти
Начало / Култура / Какво свързва изложбата на унгарска художничка и думата скрупули

Какво свързва изложбата на унгарска художничка и думата скрупули

В Художествена галерия „Илия Бешков“ в Плевен вчера беше открита изложбата „Мозайки“ на унгарската художничка Тимеа Каркиш. Художничката гостува в България за втори път и за втори път в ХГ „Илия Бешков“. Сега тя показва 18 нови творби, създадени в последните две години.

IMG_2846антония караиванова

Изложбата откри Антония Караиванова, главен уредник на галерия „Бешков”. За първите посетители на изложбата тя разказа любопитна история, която е повлияла интереса на Тимеа Каркиш към мозайката. „Тази история се базира на една дума – скрупули. Каркиш не я обяснява, но в буквален превод от латински тя означава камъче в обувката. Камъчето в обувката е онзи камък, който е пречел на римския легионер да върви по пътя си. Той е държал духа му жив и съзнанието му будно. От това камъче в обувката се поражда и идолната мозайка. Точна тази мозайка възприема като свое кредо Тимеа Каркиш”, обясни Караиванова.

Затова тя изработва мозайките си по техника, прилагана в римската и византийската епоха, от ръчно трошени камъни и мозаечно стъкло. За Тимеа Каркиш мозаечното изкуство е многообразно изразно средство, което освен красота дарява и радост от творчеството. Стимул е за търпение, постоянство, безгранична радост при планирането, изпълнението и задоволството от крайния резултат.

Нейната мозайка събира на едно  място уникални материали – скъпоценни, природни.. Мозайката става не просто красива, а индивидуална и оригинална.

IMG_2851изложба мозайка

IMG_2856мозайка изложба

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...