Начало / Общество / Съветниците отхвърлиха предложение за поставяне на нови павилиони в Плевен

Съветниците отхвърлиха предложение за поставяне на нови павилиони в Плевен

С 20 гласа “за”, 6 “против” и петима въздържали се членовете на Общинския съвет отхвърлиха предложена като допълнителна точка за поставяне на павилиони в Плевен. Вносител беше кметът проф. д-р Димитър Стойков, а предложението е за отдаване под наем на части от имоти – публична общинска собственост, за поставяне на преместваеми съоръжения – павилиони. Става дума за монтирането на 19 павилиона, в които да се продават вестници, списания и пакетирани хранителни и нехранителни стоки.

Още с изчитането на предложението Георг Спартански от БНД реагира остро против с аргумента, че част от съоръженията ще запушат малките улици, които излизат на Старата главна като така ще възпрепятстват евентуалното придвижване на колите на Пожарната и Спешна помощ. Съветникът изрази и негодувание, че предложението не е добре обмислено и че се бърза да се приеме “на коляно”. От отговора на кмета проф. Стойков стана ясно, че идеята е обсъждана на заседание на експертен съвет с участието и на служители на Пожарната, на чието заключение той се е доверил.

Допълнителната точка предизвика реакцията и на съветника от БНД Найден Зеленогорски, който припомни, че една от основните му задачи като градоначалник е била именно премахването на павилионите от централната градска част. Според него поставянето на преместваеми съоръжения на обозначените 19 места ще създаде и неравнопоставеност в бизнеса, което е опасно и ще предизвика негодувание. Зеленогорски също попита кмета защо е толкова спешно точката да бъде разгледана точно сега и заподозря зад това интерес на фирма, чието име не спомена.

Ще припомним, че над тридесет павилиона в централната част на Плевен бяха премахнати през есента на 2008 год. Решение за процедурата беше взето още през 2007 год. отново от Общинския съвет като мотивът беше, че съоръженията загрозяват вида на централната градска част, а част от предлаганите стоки и подредбата им са  неестетични.

На последната сесия съветниците от дясно се обединиха около мнението, че най-добре би било предложението да се върне за разглеждане в комисиите, които да се произнесат, още повече, че в самото предложение изискване за определен външен вид на павилионите не е записано и те изразиха опасения в появата на неестетически издържани съоръжения.

Така се стигна до гласуването на допълнителната точка, която вероятно ще бъде внесена на някоя от следващите сесии след разглеждането й и в съответните комисии към Общински съвет Плевен.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...