Акценти
Начало / Култура / Преподаватели от Консерваторията в Кан с майсторски клас в Музикалното училище

Преподаватели от Консерваторията в Кан с майсторски клас в Музикалното училище

Четирима преподаватели от Консерваторията в Кан ще проведат майсторски клас в НУИ „Панайот Пипков”  от 25 до 27 февруари. Курсове ще проведат Елза Касак – пиано, Каролин Дьобон – флейта, Ален Балдоки – виола и Венцислава Шойкова – цигулка.

Заявки за участие в майсторските класове ще се приемат до 15 февруари, съобщават от училището. Таксата за участие е 30 лв.

Майсторският клас ще завърши с концерт на избрани участници на 27 февруари 2012 г. в Концертна зала „Божко Шойков”. На заключителния концерт ще бъдат връчени и дипломите за участие в курса.

Майсторските класове ще бъдат съпътствани от концерти на преподавателите. На 28 февруари в зала „Катя Попова” те ще бъдат солисти на Плевенска филхармония. В програмата са включени произведения на Бетовен, Вебер, Шаминад, Полц.

На 2 март в галерия „Колекция дарение Светлин Русев” ще се състои камерен концерт-матине по повод Националния празник на България,  съвместно организиран  от НУИ „П.Пипков”,  Алианс  Франсез – Плевен  и  „Art Prestige” – Кан.
Гостуването на преподавателите от Консерваторията в Кан е част от партньорството между Музикалното училище и фондация „Art Prestige”, чийто създател и  председател е Венцислава Шойкова, дъщеря на дългогодишния директор на плевенското училище.

Повече информация за регламента на курсовете, както и за преподавателите  може да бъде намерена на сайта на НУИ „Панайот Пипков”.

Елза Касак е лауреат на многобройни конкурси още на 12-годишна възраст. Учи при най-известните професори по пиано и камерна музика в Националната висша консерватория в Париж. От 15 години тя преподава  в реномираните консерватории на градовете Ньой, Руан, Ница и Академията в Монако. От 2011г. предава своите професионални умения и в Консерваторията на Кан

Каролин Дьобон е носител е на държавна диплома за артистично обучение и от 2006 година работи в Консерваторията в Кан. Професионалният й опит е обогатен с преподаване в Консерваториите на Париж, Корсика, Ница и Академията в Монако. Гостуващ  преподавател е в  Националната Консерватория на Инсбрук (Австрия) и Истанбул (Турция). Води обучение по музика  за незрящи деца  по системата Брайл. Катрин Дьобон е активно концертираща и изпълняваща длъжността  Генерален секретар на Асоциацията по флейта, която организира Международния флейтов конкурс на името на Максанс  Ларийо.

Венцислава Шойкова е завършила НУИ  „П. Пипков” в класа на Валентина Бунарджиева през 1982 г. със златен медал. В  Музикалната академия – София учи в класа по цигулка на проф. Владимир Аврамов и камерна музика при проф.Ема Божинова и проф.Ангел Станков. От 1989 г. музикалната й кариера продължава в Париж – Франция, където печели място за Концертмайстор на Европейския симфоничен оркестър. Специализира цигулка и камерна музика във Висшата консерватория на Париж при Силви Газо и  Ален Мюние .  От 2001 г. е професор по цигулка и камерна музика в Консерваторията на Кан.

Ален Балдоки започва обучението си по виола при Пиер Бело в Консерваторията на Ница, след което продължава при Тасо Адмопулос. През 2001 г. печели  I награда за виолист в Консерватаорията в Лион и професорска титла през 2003 г. Преподава до 2008 г. в градовете Лорман и Рен. Понастоящем  е  заместник – директор по учебната част на Консерваторията в Кан. Паралелно с преподаването по виола и камерна музика, се занимава с обучението на  млади преподаватели в страната.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...