Акценти
Начало / Крими / Осъдиха мъж и жена, пребили и ограбили собственик на фирма

Осъдиха мъж и жена, пребили и ограбили собственик на фирма

Състав на Окръжен съд Плевен осъди мъж и жена, които в съучастие откраднали цветни метали от фирма като подсъдимият освен това пребил собственика.

Инцидентът е станал на 5 декември 2011 год. Подсъдимият Р. А., в съучастие с П. И., отнел чужди движими вещи, собственост на “Плавес” ООД – 20 кг мед на стойност 174 лв. и 40 кг месинг на стойност 220 лв. /или всичко на обща стойност 394 лв./ от владението на В. В. – управител на фирмата, с намерение противозаконно да ги присвои. Освен това, нападателят употребил сила – ударил с лопата в дясната теменно-тилна част на главата В. В., удрял го с юмруци и го ритал по цялото тяло като се заканил и с убийство с думите: “Сега ще те убия! Аз съм лежал в затвора, не ми пука!”.

За това си престъпление, извършено при условията на опасен рецидив, Р. А. е осъден на 5 години и 6 месеца “лишаване от свобода” при първоначален строг режим на изтърпяване в затвор. От това наказание съдът е приспаднал времето от 9 декември 2011 год. до влизане на присъдата в сила, през което обвиняемият е с мярка за неотклонение “Задържане под стража”.

Със същата присъда съдът призна и подсъдимата П. И. за виновна за това, че като извършител и в съучастие с Р. А. отнела цветните метали, собственост на “Плавес” ООД, от владението на управителя на фирмата като също употребила сила – удряла с камъни по цялото тяло пострадалия. За деянието си жената е осъдена на три години “лишаване от тсвобода” като изпълнението на наказанието е отложено с 3-годишен изпитателен срок.

Съдът осъди подсъдимите Р. А. и П. И. да заплатят солидарно на В. В. обезщетение за причинени  имуществени вреди в размер на 394 лв. ведно със законната лихва, считано от 5 декември 2011 год. до окончателното изплащане на сумата. Те ще трябва да заплатят солидарно и обезщетение за причинени неимуществени вреди в размер на 3 000 лв., към които отново се начислява лихва от датата на извършване на престъплението.

Присъдата може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок пред Апелативен съд Велико Търново.

Прочетете също:

Прокуратурата в Плевен започна разследване за открити 9 млн. къса незаконни цигари на ГКПП Никопол

Под ръководството на Районна прокуратура-Плевен се провежда разследване по досъдебно производство за открито голямо количество ...