Акценти
Начало / Общество / Представят жените, градили Панорамата

Представят жените, градили Панорамата

Среща – разговор с дамите, участвали в проектирането и изграждането на Панорама “Плевенска епопея” организира обединението на жените социалистки – Клуб Плевен. Инициативата е на 6 декември от 11.00 часа в Панорама и е по повод 35-та годишнина от строителството на историческия паметник.

Акцентът са жените архитекти, проектанти, техници и организатори на дейностите по реализиране на мащабния проект, изграден за 100-годишния юбилей от Освобождението на Плевен. Срещата е първо по рода си събитие, което обръща особено внимание на ролята на жените, участвали в създаването на уникалния архитектурно-художествен паметник.

Форматът на срещата е разширен с участието и на строителите – ветерани, и на представители на съвременни строителни фирми, на архитекти и на проектанти. Ще бъдат припомнени първите стъпки по осъществяване на грандиозния план, същинската работа по изграждането на Панорамата, ще се коментира и значението й днес като част от световната система на този вид културно-исторически паметници. С помощта на архивни материали ще бъде нагледно изобразен целия процес от полагане на основите до отваряне на вратите за посетители.

Строителството на Панорама “Плевенска епопея” продължава непълни 11 месеца – първата копка е на 19 януари 1977 г., а откриването – на 10 декември същата година.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...