Начало / Култура / Суперпродукция на операта „Набуко” правят в Плевен

Суперпродукция на операта „Набуко” правят в Плевен

Български солисти, които са имена на световните сцени и над 80 хористи ще участват в предстоящата суперпродукция на операта „Набуко”, която Плевенска филхармония ще представи под диригентството на именития Найден Тодоров на сцената на Летния театър след броени дни.

„Да бъде възстановена традицията на големите оперни спектакли на сцената на Летния театър в Плевен беше една от амбициите ми, когато станах директор на филхармонията, каза днес пред журналисти Любомир Дяковски.  – Давам си сметка, че това ще бъде трудно, защото хората са отвикнали да ходят в Летния театър. Оперната публика в Плевен се разми и наше задължение е да я върнем и да възпитаме нова. С „Набуко” поставяме добро начало“, коментира той.

Изборът на „Набуко” не е случаен, тъй като е първата постановка на Откритата оперна сцена в Плевен, която Дяковски вече е на път да възстанови.

За представлението на „Набуко” в Плевен той е поканил известни български солисти, участвали в постановката на Софийската опера, представена на откритата сцена пред храма „Александър Невски”. В ролята на Набуко публиката ще чуе Александър Крунев – баритон, Ивайло Джуров – бас, е в ролята на Захария, а прекрасното сопрано Йорданка Дерилова ще изпълни ролята на Абигаил, в ролята на Фенена е кадифеното сопрано Елена Чавдарова.

На сцената ще излезе и внушителен хор от 80 човека – хористи от Общински хор „Гена Димитрова” и от Русенската опера.

Режисьор на постановката е Надежда Захариева.

„В този мащабен, грандиозен спектакъл са ангажирани над 200 човека – изпълнители, персонал и логистика. Над 300 сценични костюма са включени в спектакъла. Това е едно сериозно предизвикателство, с което вярвам, че ще се справим”, подчерта Любомир Дяковски.

Операта ще се изпълнява в оригинал и за удобство на зрителите ще има два екрана за субтитри.

Представлението е на 10 юли, от 20.30 часа, на сцената на Летния театър в парк „Кайлъка”. Билети вече са пуснати в продажба на касите на Плевенска филхармония и чрез мрежата на Ивентим (eventim.bg). За зрителите ще бъдат осигурени безплатни автобуси преди и след спектакъла.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...