Начало / Икономика / Султанка Петрова: Даваме възможност за развитие на социалната икономика на местно ниво

Султанка Петрова: Даваме възможност за развитие на социалната икономика на местно ниво

Предприятията на социалната и солидарна икономика дават възможност да се намали социалното неравенство и хората да могат да се включат в пазара на труда. С  новия Закон за предприятията на социалната и солидарна икономика даваме възможност за развитие на социалната и солидарна икономика на местно ниво. Това каза днес в Плевен за.-социалният министър Султанка Петрова, която участва в информационна среща, организирана от Министерството на труда и социалната политика във връзка с новия Закон за предприятията на социалната и солидарна икономика и приетата Национална стратегия за активен живот на възрастните хора. С експерти на министерството зам.-министър Петрова разясни новия нормативен документ и националната стратегия и възможностите, които дават те на предприемчивите хора, които имат желание да развиват социалната икономика.

Султанка Петрова посочи, че Законът за предприятията на социалната и солидарна политика е първият, в който са включени всички 13 уязвими групи. Между тях са младежи до 29 г., хора с увреждания и такива, които отглеждат деца с увреждания, хора, изтърпели наказание, зависим от алкохол и наркозависими.

По думите й, дисбалансът между регионите в страната е много голям, затова е много важно да бъде мотивирана местната власт да започне да развива тази нова за страната политика. „В ЕС тя е изключително добре развита. Там над 14.5 млн. души вече  работят в социалната и солидарна икономика”, отбеляза зам.-социалният министър.

Тя поясни, че се  дава възможност на местната власт да сключва договори и  да предоставя неползвани помещения на хора, които искат да създадат социално предприятие. Общините ще могат също да отдават под наем неизползвани машини и съоръжения. „Постарахме се да обхванем голям кръг от  възможности, които не бяха включени досега в законодателството”, допълни Султанка Петрова.

Тя съобщи, че вече е готов Правилника за приложение на закона, ще има методика, с която ще се определя добавената стойност. Ще има сертификат на марка на социалните предприятия, за да може всеки, който купува  определен продукт и услуга, да знае, че допринася за развитието на социалната и солидарна икономика, подчерта Петрова.

По думите й има недостатъчно добра комуникация и координация между министерствата и местната власт, затова се налагат тези информационни срещи, за да бъде разяснено на хората как могат да се създават социални предприятия, как могат да се включат в тях, за да се създават работни места. „Най-важното, законът дава възможност за обучение, квалификация и преквалификация и след това лицето да бъде наето на работа. Така че кръгът е затворен, нещо което не е правено досега”, отбеляза Султанка Петрова.

Тя изрази надежда, че България ще бъде първата страна в ЕС, която ще има екоплатформа за развитие на социалната и солидарната икономика. В момента се разработва екоплатформа с над 10 панела, в които ще бъдат включени обучение, борса за намиране на работа, борса за обявяване на свободни работни места. Ще има панел за показване на добри европейски практики.

На срещата стана ясно, че в момента в страната има 4 800 предприятия, които са се самоопределили и регистрирали като социални предприятия. Но над 30% от тях не отговарят на изискванията. С новия регистър и условията за социално предприятие, регламентирани със закона, това ще бъде преодоляно.

Що се касае до Националната стратегия за развитие на възрастните хора най-иновативното е, че за първи път се въвежда индекс за активен живот на възрастните хора, който ще дава възможност да се прави мониторинг, контрол  и проследяване на развитието на активния живот на възрастните хора в България., отбеляза Султанка Петрова.

В информационната среща днес участваха областният управител Мирослав Петров, зам.-областният управител Татяна Божинова, зам.-кметът арх. Невяна Иванчева, представители на местни институции, заинтересовани граждани.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...