Акценти
Начало / Здравеопазване / Студенти напълниха зала „Магнум” на Втора клинична база за лекция по хигиенна дезинфекция

Студенти напълниха зала „Магнум” на Втора клинична база за лекция по хигиенна дезинфекция

Лекция на тема: „Хигиената на ръцете и правилно използване на ръкавиците – основен метод за профилактика на инфекциите, свързани с медицинското обслужване (ИСМО)” се проведе в препълнената зала „Магнум” на  Медицински университет – Плевен. Лекцията бе част от мероприятията под надслов „Здравето е в твоите ръце”. Мероприятията са  съвместната инициатива на Медицински университет Плевен, Университетска многопрофилна болница за активно лечение „д-р Георги Странски” Плевен, Асоциацията на студентите медици – Плевен и „Медицинска Техника Инженеринг” ООД. Кампанията е насочена към две групи хора – медицинските специалисти/ студенти в Плевен и към обществеността. На събитието присъстваха водещи преподаватели- медици , представители на Академичното ръководство на МУ  и на Оперативното ръководство на УМБАЛ, преподаватели, медици, студенти по различни направления  от различно факултети.

Целта на лекцията бе  завишаване на усилията на всички настоящи и бъдещи медицински специалисти към ежедневно повишаване качеството на хигиенната дезинфекция и миенето на ръцете, в името на по-добрата профилактика на инфекциите, свързани с медицинското обслужване , както и повишаване на здравната култура на различните възрастови групи в обществото по отношение личната хигиена, с което се цели да се намали броят на заболелите от инфекции, които се пренасят с ръцете.

Студентите се запознаха с основните принципи на дезинфекцията, какви лоши последици би имало, ако не се спазва болничната хигиена и бяха обучени  как да придобият навици за спазване на ежедневна/хирургична дезинфекционна култура с цел грижа за  здравето и живота на пациентите си.

Инициативата ще продължи и утре.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...