Акценти
Начало / Здравеопазване / Студенти медици насочиха над 20 плевенчани за преглед

Студенти медици насочиха над 20 плевенчани за преглед

Повече от 100 плевенчани откликнаха днес само в първия час и половина на инициативата на студенти от Асоциацията на студентите по медицина в България клон Плевен. Младежите бяха организирали два пункта, в които желаещите отделиха 30-тина секунди и попълниха въпросници за оценка на риска от туберкулоза. Кампанията се прави по повод Световния ден за борба с туберкулозата.

От д-р Кючуков, който е специализант по пневмология и фтизиатрия, научихме, че в анкетната карта има 7 въпроса. На тях се отговаря с „да” или „не”, като при повече от два положителни отговора студентите насочват хората в Клиниката по пулмология и фтизиатрия на ул. „Св. Св. Кирил и Методий” 20 за преглед. След това, при преценка на специалистите там, може да се направят допълнителни изследвания. Над 20 се оказаха насочените към Клиниката плевенчани, те са дали повече от три отговора „да” във въпросника.

През последните години намалява разпознаването на туберкулозата като една от причините е ограничен достъп до здравна помощ. Голяма част от заболелите са от малцинствата и често не различават тревжните симптоми на „жълтата гостенка”. Не са изключение обаче и случаите на заболели от туберкулоза с добър социален статус. Заради различни заболявания като захарен диабет, СПИН, онкологични заболявания пациентите са с влошен имунитет, което оказва влияние и те също са рискова група по отношение на туберкулозата.

„Трябва да се проведе масирана кампания за опознаване на заболяването, хората трябва да го познават, за да могат при първи симптоми и оплаквания да потърсят компетентна лекарска помощ. Колкото по-рано се открие, толкова е по-добре за лечението на туберкулозата”, беше категоричен д-р Кючуков.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...