Начало / Култура / Стоянка Мутафова остави отпечатъци от ръцете си за музея на Парцалев в Левски

Стоянка Мутафова остави отпечатъци от ръцете си за музея на Парцалев в Левски

Любимката на поколения българи – актрисата Стоянка Мутафова, беше специалният гост на Празниците на хумора , които се провеждат в памет на Георги  Парцалев в родния му град Левски. Легендата на българския театър се срещна с жителите на града в деня на 93 –ия рожден ден на своя приятел и портньор в театъра. Кметът на Левски Любка Александрова лично посрещна голямата актриса и дъщеря й Мария Грубешлиева, автор на биографичната книга за Мутафова „Добър вечер, столетие мое” и ги въведе в залата на НЧ ”Георги Парцалев-1901”, където многобройната публика ги посрещна на крака.

Вечерта започна с минута мълчание в почит на паметта на човека и актьора Парцалев, останал завинаги в сърцата на българите с уникалния си талант и велика човещина.

Любка Александрова поздрави с „добре дошли” почетните гости и с благодарност за оказаната чест  и за това, че  ни дават възможност да се почувстваме сякаш  отново сме заедно с него. „Никога  няма да излезете от сърцата ни”, каза  Александрова. Тя връчи почетен плакет на Стоянка Мутафова, с който Община Левски удостоява великата българска актриса . Плакет от Община Левски получи и Мария Грубешлиева.

„Много се вълнувам, защото много се обичахме. Откакто се създаде Сатиричния театър, до неговата кончина все сме били заедно.Такава ни беше работата, но никога не се скарахме и нищо не можа да ни раздели, въпреки че се опитаха …Нашата връзка никога не се разпадна, докрай се обичахме, затова никога не мога да го забравя. Той е до мен някак си, сънувам го и понякога го усещам и си говорим….Имаше някакъв драматизъм в него, богато интелигентен човек и много надарен”, развълнувано сподели Стоянка Мутафова.

Председателят на читалищното настоятелство Силвия Йорданова връчи поздравителенни  адреси  от името на НЧ „Георги Парцалев-1901”с благодарност за съдействието и подкрепата за осъществяване на Празници на изкуствата Парцалев -2018 на почетните гости и кмета на общината.

Прочетени бяха кратки откъси от биографичната книга „Добър вечер, столетие мое”, в която спoмeнитe нa Cтoянĸa Myтaфoвa се пpeплитaт  с  личните й откровения и житейска философия на интелигентния и търсещ човек.

Препълнилите салона на читалището имаха възможност да чуят спомените на Стоянка  Мутафова за детството й, за щуротиите, които са вършили заедно с Парцалев. „Първото нещо, което ме впечатли, когато го видях в Сатиричния театър, бяха неговите очи – такива тъжни очи… такъв голям комик…”.

„Стоянка Мутафова събра душата на град Левски в салона на читалище „Георги Парцалев-1901” , каза в края на срещата  Любка Александрова. В знак на благодарност тя подари на актрисата портрет на Георги Парцалев от сливенския художник Радослав Николов.

Александрова обяви още, че с взетите  отпечатъци от ръцете на Стоянка Мутафова е поставено  начало на истинския музей Георги Парцалев, който предстои да бъде проектиран.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...