Акценти
Начало / Общество / Стотици 70-годишни кестени разцъфтяха приказно в Плевен

Стотици 70-годишни кестени разцъфтяха приказно в Плевен

Стотиците кестени в Плевен вече радват с разкошните си цветове и създават неповторим пролетен колорит на градската среда. Плевенските кестени са на около 70 години, информират от общинското дружество „Паркстрой“. Няколко от тях са от рядък и уникалния вид, който цъфти с розови цветове. Те красят Градската градина и парка „Кайлъка“.

Много силен е ефектът на декоративния кестен, наричан „конски кестен“, в периода на масовия цъфтеж, информира ландшафт инж. Митко Начев от „Паркстрой“. Тези дървета се използват за озеленяване на населените места, на паркове и градски пространства. Тази практика е наложена през последния век и е факт масово в Европа, най-вече в Париж, където гледката е несравнима. Конският кестен е внесен в България по времето на цар Феринанад, който е бил ботаник. Кестенът, цъфтящ в розово, е внесен от Северна Америка и е хибрид между конския и декоратвния сив кестен.

Трябва да се знае, че дървесината на кестена е много крехка и летните жеги, над 35 градуса, в градовете са проблем за дървото. Горещите изпарения от градските настилки поразяват листата и ускоряват листопада, допълват от общинската фирма. През последните години тези декоративни дървета са обект на нападение от миниращия молец, който изяжда хлорофила от листата им. Специалистите препоръчват с него да се води биологична война, чрез феромони, както и с пръскане с химикали. Плодовете на конския кестен си използват в козметиката и фармацията. Това дърво е различно от „питомния кестен“, който се гледа в масиви в овощарството.

Снимки: „Паркстрой“

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...