Акценти
Начало / Любопитно / Стотици се хванаха на българско хоро в Брюксел

Стотици се хванаха на българско хоро в Брюксел

Стотици ентусиасти се хванаха на хоро на брюкселския „Гранд плас“, като следваха стъпките на заместник-председателя на Европейската комисия Кристалина Георгиева. Тази неделя за четвърта поредна година тя поведе Голямото хоро, което се организира по нейна инициатива в рамките на фестивала за балканска музика и изкуство Balkan Trafiк, съобщават от Представителството на Европейската комисия в България.

„Организираме Голямото хоро заради емоцията, която изпитваме, когато сме заедно на хорото. За това, че показваме културата и красотата на България и защото можем да се обединим, да се хванем за ръце и да бъдем заедно“, каза Кристалина Георгиева.

Ансамбъл „Разложки мераци“ – специалните гости на тазгодишното събитие, откриха празненството. Само няколко минути по-късно ги последваха всички почитатели на българските народни танци. Освен българите, пременени в традиционни носии, и тази година хоро играха и почитатели на танците от други европейски държави, сред които Белгия, Австрия, Германия, Великобритания.

Голямото хоро се осъществява с подкрепата на Министерството на културата на Република България и на Представителството на Европейската комисия в Белгия.

Снимка: Европейска комисия

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...