Акценти
Начало / Образование / Стотици плевенски деца участваха в „Екомеждучасие – моят зелен град”

Стотици плевенски деца участваха в „Екомеждучасие – моят зелен град”

Екомеждучасие

Стотици плевенски деца участваха в инициативата „Екомеждучасие – моят зелен град”, финансирана от известна марка газирана напитка и реализирана от образователния портал Академика.БГ. Зала „Катя Попова” два пъти за деня изпълни капацитета си с ученици от плевенски училища, които демонстрираха логичните си познания.

Инициативата „Екомеждучасие – моят зелен град” работи за увеличаване на знанията на децата за опазване на природата, за формиране на екокултура. Целта ни е когато те пораснат, да знаят какво трябва да се прави за опазването на околната среда, коментира за infopleven Евелина Гечева, управител на Академика.

Днес видяха кратко научно-популярно експозе за това как да пестим водата, какво замърсява почвата, как да се грижим за природата така, че да остане за много поколения след нас чиста. Те наблюдаваха и видео урок на тема „Вода”. Научиха какви са различните й агрегатни състояния, както и видяха конкретни предложения за това как да пестим я пестим – да се пуска слаба струя вода, да се взема душ, а не вана, да поливат цветята с дъждовна вода и т. н. Научиха и защо трябва да се използват текстилни торбички, вместо найлонови. Ако това стане част от нашата ценностна система, няма да трупаме найлони, които не се разграждат със столетия, коментира Гечева.

Учениците се включиха активно и във викторината, в която имаше въпроси за различни възрастови групи. За малчуганите бяха подготвени гатанки. Най-добрите участници във викторината получиха като награди бележници от рециклирана хартия и малки моливници от екоматериали.

Всичко съвкупно събужда интерес към екотематиката и много се надяваме това да е само началото. Бихме искали, когато децата пораснат, да знаят, че природата е много ценна за нас и какво точно трябва да направим, за да я пазим, добави Гечева.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...