Начало / Здравеопазване / Стефка Сарафова, председател на сдружение „Зачатие”: Репродуктивната медицина в България е на европейско ниво

Стефка Сарафова, председател на сдружение „Зачатие”: Репродуктивната медицина в България е на европейско ниво

Репродуктивната медицина е най-бързо развиващият се клон в медицината, а асистираната репродукция в България е на най-високо, европейско ниво. Това заяви Стефка Сарафова – Захариева, председател на сдружение „Зачатие” при откриването на Деня на репродуктивното здраве днес в Плевен.

За 13-ти път сдружението организира подобен форум, на който в рамките на един ден интересуващите се могат да съберат пълна информация за клиниките в страната , предлагащи асистирана репродукция и да получат безплатен съвет и консултация.

Участниците във форума бяха приветствани от Султанка Петрова, зам.-министър на труда и социалната политика. С видео обръщение се включиха  д-р Илия Ватев, извършил първата ин витро процедура в България преди 30 години, и Илияна Кирилова – щастливият резултат от този първи опит. Илияна и нейната майка живеят в САЩ и насърчиха двойките с репродуктивни проблеми да не се колебаят и да търсят помощ за разрешаването им.

Според проучване в страната има 145 000 двойки с репродуктивни проблеми. Над 30 са клиниките, в  които могат да потърсят помощ, за да се сдобият с мечтаната рожба. Председателят на сдружение „Зачатие” подчерта, че в България е направено много през последните десетина години за подпомагане на двойките , които не могат да имат дете. Държавата финансира до четири ин витро процедури, а близо 40 общини са създали общински фондове за подпомагане на такива двойки. В страната вече има достатъчно информация, достъпна за пациентите, отбеляза още Стефка Сарафова.

От сдружението се обръщат с апел към пациентите да не се страхуват и да търсят необходимата им информация и пътя към своето лечение. Практиката ни показва, че най-трудното е двойката сама пред себе си да признае, че има проблем, сподели Стефка Сарафова. Според експерти, ако  при опити до 6-12 месеца не настъпи бременност, трябва да се търси съвет от специалист, който ще назначи изследвания, за да се открие причината за ненастъпване на бременност. Практиката показва,  че при едва 5-10 процента  от хората с репродуктивни проблеми се налага асистирана репродукция. Много от проблемите се решават с конвенционални методи и то до няколко месеца.

 Денят на репродуктивното здраве ще приключи до 16.30 часа. Преди това чрез жребий ще бъдат определени петте двойки, които ще получат ваучер от сдружение „зачатие” за диагностика и лечение на стерилитет на стойност 500 лв.  Освен тях още две двойки ще могат да се възползват от тази възможност, след като зам.-министър Султанка Петрова и депутатът д-р Калин Поповски обявиха, че ще дарят средства за още два ваучера.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...