Начало / Политика / Стефан Тафров: Нужен е национален разговор как България да защити интересите си в ЕС

Стефан Тафров: Нужен е национален разговор как България да защити интересите си в ЕС

Амбицията ни в предстоящата кампания за  евроизборите е да се състои национален разговор как България може да защити по-добре националните си интереси в ЕС. Това каза днес  в Плевен Стефан Тафров на пресконференция на ПП „Движение Да България” и коалиция Демократична България”.

Той посочи още, че мисията на бъдещите им евродепутати ще бъде да възстановят доверието към България в Европейския съюз, което е подкопано заради корупция.

Кандидатите на „Да, България” в единната листа на обединение „Демократична България” за евровота ще бъдат определени чрез вътрешни избори по електронен път, каза Тафров. В момента тече регистрацията на желаещите да участват във вътрешния вот, която ще приключи до 3 февруари. Към момента броят на регистрираните е над 4 000, а над 10 000 са изтеглили приложението за електронно гласуване.  Самото гласуване ще се проведе от 4 до 16 февруари. Сред 17-те номинирани са и двама плевенчани, средната възраст на кандидатите е 38 години.

Провеждането на вътрешния вот чрез електронно гласуване има косвен политически ефект и той е да покаже, че електронните избори са възможни, подчерта Стефан Тафров. Той посочи, че досега държавата е похарчила 2 милиарда лева за въвеждане на електронно управление, но такова все още няма, а всеки ден има нови провали. Ясно е, че няма политическа воля и компетентност в управляващите да го направят, заяви Тафров.

На журналистически въпрос той отговори, че не изключва вероятността за предсрочни парламентарни избори след тези за ЕП.

Тафров смята, че „в момента под заплаха е поставено демократичното развитие на България“ и обединението „Демократична България” може да консолидира демократичната общност. Вече виждаме как нашият пример за обединение на принципна основа привлича не само симпатизанти, а и политечски сили, които желаят да се включат в коалицията.

 

 

Прочетете също:

Прокуратурата в  Плевен ръководи разследване за убийство на жена от съпруга ѝ

Окръжна прокуратура – Плевен ръководи разследването по досъдебно производство за убийството на Д.М. на 42 ...