Акценти
Начало / Избори / Европейски избори 2019 / Станишев в Плевен: Нашата цел е да променим статуквото и да върнем надеждата на хората

Станишев в Плевен: Нашата цел е да променим статуквото и да върнем надеждата на хората

„Няколко дни преди изборите за Европейски парламент, гражданите са изправени пред избора: статуквото или промяна. Ако БСП спечели ще има основание за много активни политически процеси, в това число и предсрочни избори.  Това е националният залог при тези избори. Много важна е активността при гласуването. Колкото по-висока е тя, толкова по-големи са шансовете на БСП да спечели. Призовавам  гражданите, които желаят промяна в статуквото да излязат и да гласуват. Но да гласуват рационално, за да не се разпилее вотът”.  Това заяви президентът на ПЕС и кандидат за член на Европейския парламент Сергей Станишев пред журналисти в Плевен.

Вторият залог на тези избори е какво ще се случи в ЕС. По думите на Станишев сега има реален шанс монополът на десните да бъде разбит. „Голямата битка и на европейско ниво е битката между статуквото, олицетворявано от ЕНП и промяната, която носят социалистите”,  изтъкна Станишев и изрази убеденост, че има възможност да се форматира ново мнозинство – лявоцентристко, проевропейско, прогресивно.

„Ние предлагаме промяна, защото основата на недоволството и гнева на хората към Европейския съюз се дължи на политиката, наложена от десницата, която се основава на бюджетни рестрикции. Това доведе до чувство у хората, че са изоставени и че Европейският съюз не създава за  тях по-добро бъдеще, а им чертае по-тежък живот”, изтъкна Станишев и посочи, че в основата на тяхната  платформа като европейски социалисти  е социалният стълб, приет от ЕП. „Нашата амбиция е да го превърнем в план на действие на ЕК и той да бъде инструмент за повишаване на  качеството на живот, за устойчиво развитие, за инвестиции и за  повишаване нивото на доходите в ЕС. За това трябва сила, а тя идва от резултатите на изборите. Нашата амбиция е да постигнем много силен резултат в България. Това е една обща битка, тя се води разделено по националните  листи, но целта е единна – да променим Европа и да върнем надеждата на хората”.

Станишев беше категоричен, че прогнозираното националистическо цунами в ЕС, няма да се случи. „Да, ще има увеличаване на националисти в ЕП, но хората разбират, че националистическите послания за затваряне на границите през 21-ви век са утопия.“

Запитан каква е директната полза от гласуването в страни като България, Станишев подчерта, че е  абсолютно погрешно да се мисли, че сме малка държава в ЕС, от която нищо не зависи. „Как да очакваме тогава другите да ни приемат на сериозно, ако сме без самочувствието за себе си?“, запита Станишев

„Ние имаме своето влияние в европейски план и затова е важно да гласуваме на тези избори. Показахме, че имаме сили в Европа. И с Доклада  ми по Шенген от края на миналата година, по който намерихме сериозна подкрепа от социалистическото семейство в ЕП за това, че е необходимо България да се присъедини изцяло, а  не само в отделни направление към Пакта. Направихме го и с т.н. Пакет Макрон, по който пък със съвместните усилия на евродепутатите от България успяхме 1.5 години да удържаме приемането на някои скандални текстове в него“, допълни лидерът на ПЕС.

Станишев изтъкна, че голямата им мисия е младите хора да имат бъдеще за реализация в България. Той посочи, че в пакета от мерки, заложени в младежкия план на социалистите, може да възвърне надеждите на младото поколение, че Европа не е безразлична към тях.

Народният представител от БСП Васил Антонов подчерта, че „кампанията на ГЕРБ и лично на премиера Борисов в област Плевен е изцяло ПР-ориентирана”, като за пример посочи решението за възстановяване на Военното училище в Долна Митрополия, изграждането на АЕЦ Белене, АМ „Хемус”. „ГЕРБ забави стратегически държавни проекти с 10 години, а сега в кампания ги възобнови.“, изтъкна Антонов.

В програмата на Станишев за област Плевен са включени и общоградска среща в град Левски и откриване на клуб на БСП в град Пордим.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...