Акценти
Начало / Култура / Станаха ясни победителите в „Ботевци пеят”

Станаха ясни победителите в „Ботевци пеят”

Сериозна беше конкуренцията между участвалите във второто издание на Междуучилищния фестивал на детската песен “Ботевци пеят”. Представилите се на сцената малчугани освен с вярно пеене в правилен ритъм, трябваше да впечатлят журито и с артистичност и атрактивност. В надпяването се включиха 6 училища от Плевен и едно от село Брест.

След преценка компетентното жури реши и кои са победителите в отделните категории.

При 7 -8-годишните първо място при дуетите беше присъдено на Елица Станчева и Даниела Братоева от НУ „Отец Паисий“ – за песента „Ало, ало, слънчице“. На второ място се класираха Детска вокална група „Палавници“, НУИ „П. Пипков“, а на трето – дуетът Карина Господинова и Стелян Алеков от НУ „Отец Паисий“. На вокална група „Брестенчета” при ОУ „Хр. Ботев“, с. Брест беше връчена поощрителна награда.

Във втора категория /9-10 години/ купа и предметна награда за първо място взеха вокална група „Ботевци пеят“, НУ „Хр. Ботев“ Плевен, за представянето на песента „Ще бъде“. Второто място е за дуета Андреа и Кристина Петкови, а трето – за Виктория Патрикова, Виктория Енева и Габриела Иванова от НУ „Единство“.

По-трудна беше задачата на журито да определи само по един победител при индивидуалните представяния. Затова и в двете възрастови групи – и за трите места, бяха отличени по две деца.

В категорията 7 – 8 години медал и предметна награда заслужиха Марина Бадева от НУ „Хр. Ботев“, за „Ало, ало, слънчице“ и Антония Стоянова от същото училище за „Чело коте книжки“. На второ място при по-малките са Александра Страшилова от  НУИ „П. Пипков“ и Клавдия Орлешкова от НУ „Хр. Ботев“. За третото място се пребориха Юля- Мария Станимирова от НУ „Хр. Ботев“ и Цветина Цветанова от НУ „Отец Паисий“. Имаше и поощрителна награда – за Антонио Антонов от НУ „Хр. Ботев“.

При по-големите – трети и четвърти клас, първите места са за Мария Боева от НУ „Хр. Ботев“ с „Момичето с лунички“ и Александра Петакова от НУ „Отец Паисий“ за „Думата „трудно“. На второ място останаха Христо Петров от НУ „Отец Паисий“ и Маргарет Георгиева от същото училище, двете трети места са за Диляна Кирова от НУ „Хр. Ботев“ и Гергана Асенова от НУ „Отец Паисий“. Тодор Кушинов от НУ „Хр. Ботев“ спечели поощрителна награда.

Основна цел на организирания от директора и педагогическия колектив на НУ „Христо Ботев” Плевен фестивал е да се даде възможност за изява и подкрепа на талантливите плевенски деца.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...