Акценти
Начало / Общество / В Коиловци групите за самопомощ са и форма за подкрепа

В Коиловци групите за самопомощ са и форма за подкрепа

Продължава дейността на читалище „Христо Ботев 27” в с. Коиловци по проект на СПОФ „Нови подходи за социално включване на възрастните хора в малките населени места“.

„Изучавайки опита на германските специалисти и нашите добри практики, използвахме групите за самопомощ като форма за подкрепа. Обособихме две групи, като доминиращ признак в едната от тях е факта, че петте жени са възрастни, наскоро загубили съпрузите си и останали сами. С тях провеждаме различни подкрепящи дейности, съобразени с тяхното желание – организираме личните им празници, срещи и разговори, информираме и консултираме”, разказа Бориславка Йорданова, председател на читалището. Едно от мероприятията, което мина при сериозен интерес, беше лекторията „Здравословен начин на живот”, провеждана по предварително зададени теми от участниците. Гост лектор на първата беседа бе Надежда Вълчева.

Другата група, с която в читалището работят по проекта, включва жени, които наскоро са се пенсионирали. За да преодолеят депресията, която настъпва след пенсионирането и да накарат жените да се почувстват отново социално ангажирани, от читалището провеждат ежеседмично арт-терапия чрез танцовото изкуство. „Събираме ги в читалището и с помощта на дискове-самоучител и учител по народни танци жените под звуците на музиката се събират, разпускат, говорят си и се чувстват отново жизнени и енергични”, уточни естеството на терапията Бориславка Йорданова.

По този модул екип на СПОФ направи филм, който ще бъде разпространен и в други села като пример за добра практика и нов подход за социално включване и активизиране на възрастните хора от малките населени места.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...