Акценти
Начало / Общество / Хората в Мечка доволни от полицията, в Коиловци искат повече униформени и доброволчески отряди срещу престъпниците

Хората в Мечка доволни от полицията, в Коиловци искат повече униформени и доброволчески отряди срещу престъпниците

„Молим ви да ни помогнете да не се притесняваме и срамуваме, когато ни питат от къде сме и ние отговорим: от село Мечка”. С такава молба се обърнаха днес към представители на медиите в Плевен жители на селото, което стана нарицателно за ширеща се престъпност и непрестанни набези на крадци. Повод за среща с местните от селата Мечка и Коиловци, както и с ръководството на Областната дирекция на полицията в Плевен, станаха няколко излъчени телевизионни репортажа, в които имената на населените места отново бяха посочени като първа асоциация, стане ли дума за битова престъпност.

„В момента обстановката в село Мечка няма нищо общо с тази от преди година. След монтирането на 12-те камери за видеонаблюдение и засиленото денонощно полицейско присъствие обстановката е не по-различна от тази в останалите малки села, дори има такива, които са в много по-лошо състояние”, беше категоричен директорът на Областната дирекция на МВР Плевен комисар Мирослав Николов. Благодарение на камерите пък, 4 престъпления са регистрирани и пресечени още в момента на извършването им. Едната от кражбите дори се е случила зад гърбовете на хората по време на живото предаване от центъра на Мечка.

За промяната в ситуацията потвърдиха и местните хора. Андрей Андреев е инспектор към Община Плевен по обществен ред в село Мечка, той си живее в селото и е родом оттам, а и също е потърпевш от кражбите. Според него, вземането на спешните мерки наистина има резултат, посегателствата върху имуществото на хората в селото са намалели, и то значително. „Криминогенната обстановка в момента не е такава, каквато се преекспонира в медиите. Беше назначен и още един полицейски инспектор и в момента са двама, отпусната е кола, която денонощно патрулира и се реагира веднага след подаване на сигнал, независимо по кое време на деня е. Мерките бяха комплексни”, разказа Андреев. Той припомни, че Община Плевен разкри 61 работни места по линия на програмата за „Развитие на човешките ресурси” и от заетите 28 човека са от ромски произход. „Те самите казват, че предпочитат да си гледат работата и да не крадат. Дори те самите негодуват, че не се отразява обективно ситуацията и ги сочат като крадци. Обстановката е спокойна и вече има доверие между хората и органите на реда, има резултат. Нека не ни споменават само с лошо, нека чуем и нещо добро за Мечка”, призова мъжът. По молба на кмета на селото Община Плевен отпусна финансов ресурс и от 1 април бяха назначени трима охранители, които денонощно обикалят и охраняват не само общинската собственост, но следят и за реда в селото.

За промяната в ситуацията потвърди и счетоводителката на земеделската кооперация в селото Петранка Димитрова. „Нещата се промениха, спим спокойно, дори когато не ми свири алармата ходя да гледам да не би да е изключена. Това, което беше преди в Мечка, вече не се случва в селото ни”, разказа жената.

И докато в мечка са доволни от развоя на нещата, хората от Коиловци поискаха повече полицаи и да бъдат сформирани доброволчески отряди за борба с нарастващата там престъпност. Имаме само един инспектор, не знаем кога и дали човекът изобщо почива, защото тича и през деня, и през нощта, когато го потърсим”, разказа Бориславка Йорданова, председател на читалището в Коиловци. Тя разказа и за последната кражба от читалището, при която е задигната и срязана металната каса от читалището и са взети всички пари. „Благодарение на бързата намеса на районния инспектор Никита Николов и на хората от РУП Пордим, извършителят беше бързо хванат, даден на съд и дори осъден”, похвали униформените Йорданова. „Ромите идват при нас, правят непрекъснато набези по крайните квартали. Коиловци е по-голямо от Мечка и ако има поне още един районен инспектор, би било по-добре”, подчерта жената.

Елена Георгиева, главен счетоводител на земеделската кооперация, разказа, че в селото нападенията продължават, въпреки, че от полицията срещат моментално съдействие и помощ.

И от полицията излязоха с актуални обобщени данни за регистрираните от началото на годината до днес сигнали за престъпления в Мечка, Коиловци и третото сочено като пример за престъпност село в Плевенско – Бръшляница.

На територията на с. Мечка от 1 януари до днес са регистрирани 9 сигнала за извършени престъпления, от които един е прекратен по маловажност, 2 от престъпленията са разкрити, а по 6 престъпления работата по установяване на извършителите продължава. В с. Коиловци са регистрирани 14 сигнала за извършени престъпления – 6 са прекратени по маловажност, 1 от престъпленията е разкрито, а по 7 престъпления работата по установяване на извършителите продължава. 10 са регистрираните сигнали за извършени престъпления на територията на с. Бръшляница, от които 3 са прекратени по маловажност, 2 от престъпленията са разкрити, а по 5 работата по установяване на извършителите продължава.

Що се отнася до обособяването на сигналите според вида извършено престъпление, и в трите села най-много са кражбите на имущество. Предмет на посегателство са основно домашни животни, кабели, ел.машини и уреди, метални вещи, храни, техника, пари и др. Потърпевши лица са основно възрастни хора, които не са в състояние да осъществят адекватна защита или сигнална реакция., както и необитаеми частни домове. От разкритите престъпления против собствеността в посочените села, като извършители са установени основно лица от ромски произход, сочат данните на служителите на вътрешното министерство.

Но е факт, че всички присъстващи на срещата бяха категорични в исканията си – повече полиция и видеонаблюдение, и то денонощно.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...