Акценти
Начало / Култура / Станаха ясни отличените в конкурса на името на Петър Ковачев

Станаха ясни отличените в конкурса на името на Петър Ковачев

На церемония в Актовата зала на Община Плевен бяха обявени отличените автори в третото издание на Националния литературен конкурс на името на Петър Ковачев. В конкурса участват произведения, които не са публикувани, разпределени в жанровете драма, проза и поезия. Жури в състав проф. Светлозар Игов, доц. Александър Йорданов и поета Марин Георгиев решиха и кои са победителите.

Две са първите места в категория драма – за Магдалена Любомирова с “Жени с куфари” и Оля Джакова с “Горе ръцете!”. Дамите не можаха да присъстват днес заради лошото време.

В раздел проза наградата е за Георги Геров с “Хазарт”. Младият автор твори от скоро, има издадена една книга, а писането е едно от многото му хобита. В момента завършва магистратура по философия.

Наградени автори на стихотворения тази година няма, затова пък поощрения получават две дами – Милка Пиналска и Нели Добринова.

Председателят на журито проф. Светлозар Игов съобщи след церемонията, че една от добрите идеи, които е реализирана много успешно тази година, е включването на раздела за драматургия. И ако предните години е имало много силни поетични творби, то тази определено е била под знака на драмите. Решението коя да бъде отличена е било трудно, затова първото място е за двете авторки. “Смисълът на форума е да открива нови имена в българската литература и се радвам, че го има”, каза още проф. Игов. И според преценката на доц. Александър Йорданов, има две безспорни постижения в третото издание на конкурса “Петър Ковачев” – това са отличените произведения в раздел драма, които могат веднага да стартират към сцената на плевенския Драматичен театър.

Повече от 60 са били участниците в конкурса, организиран от Община Плевен, уточни кметът проф. д-р Димитър Стойков. И обеща, въпреки трудностите, Националният литературен конкурс на името на Петър Ковачев да има и следващо издание.

На снимката: проф. Стойков награждава победителя в категория проза Георги Геров

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...

Един коментар

  1. Две изключително талантливи авторки: Нели Добринова, Милка Пиналска – и поощрения? Не са се представили слабо, явно община Плевен е нямала пари. Дежурната причина. Няма пари – хайде поощрения. Това с пиесите е глепав номер. Плевенският театър да си прави повече конкурси, а не да ги пробутва на „Петър Ковачев. Защото така жанровете са изключително неравностойни. Човек остава с впечатлението, че пиеси се състезават с поезия. По-добре обявете по една награда във всеки жанр, но ги дайте. „Слабо представяне“ звучи неубедително.
    Горкото жури, да участва в номера!