Акценти
Начало / Култура / Сред изобилието на мартеници кипри кукли спират погледа

Сред изобилието на мартеници кипри кукли спират погледа

Стотина кукли е изработила 40-годишната Оля, с които провокира купувачите сред изобилието от мартеници. Масата й е разположена пред сградата на Областната администрация и винаги е заобиколена от много хора. Лъчезарна Оля привлича купувачите с усмивка и е готова да разкаже интересна история около създаването на куклите-мартеници.

Всяка една от тях е уникална, защото не мога да ги повторя, разказа Оля. Казва, че влага емоция в погледите им и много често се случва хората да припознават в тях приятели, роднини.

При изработката на красивите кукли Оля се води от емоцията и фантазията си. „Започвам и не мисля предварително как ще изглежда куклата – тя сама ме води”, разказва тя и добавя, че когато е в лошо настроение не рисува, защото веднага проличава в погледа на куклите.

Оля е забелязала, че тези нетрадиционни мартеници се предпочитат предимно  от хора с отношение към изкуството, към оригиналното, стилното.

На масата й могат да се видат и други интересни мартеници. Стандартните пискюли, тя е превърнала в учени-отличници, като им сложила главички и е добавила очила. Обикновените дървени лъжици са преобразени в български мома и момък.

Сред любимите мартеници на Оля е палячото, който се поклаща при най-малкото движение. „Сама го измислих и много му се радвам, защото, поклащайки се, все едно те поздравява. Радвам се, че и хората го харесват. Казват, че е не скъп подарък за луксозно място”, сподили жената.

Вече пет години тя се занимава с изработка на мартеници, а от три вече и сама ги продава. Разбрала е, че все повече стават хората, които търсят нещо различно, оригинално, стилно. А тези, които се спираха на маса й, често казваха, че биха си купили мартеници точно от нея, защото е усмихната и излъчва положителна енергия, а мартениците й са прекрасни.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...