Акценти
Начало / Здравеопазване / Средства за зъбни протези събира на благотворителен концерт фондация „Св. Иван Рилски”

Средства за зъбни протези събира на благотворителен концерт фондация „Св. Иван Рилски”

Великденски благотворителен концерт организира на 25 април  фондация „Св. Иван Рилски” – Плевен. Концертът ще се състои в  в Арт-център Плевен от 18 часа, съобщи днес д-р Елиза Георгиева, управител на фондацията.

Целта е набиране на средства за подпомагане на жени с рак на гърдата и даряване на зъбни протези за възрастни хора. Средствата ще бъдат събрани чрез търг на художествени произведения и продажба на билети за концерта, обясни д-р Георгиева. В търга са включени икони от иконографа Красимир Савов, рисувани върху 400-годишно дърво от пода на Рилския манастир. Ще бъдат предложени две книги на проф. Любомир Стойков – едната от които ще е с послание от автора, както и акварели на Митко Янков, участвали в изложбата „Красотата лекува”, която българката, живееща от години в САЩ – Джина Джорджи, представи зад океана. В концерта са включени изпълнения на тенора Любомир Дяковски, Цветелина Янева, която ще представи народни песни и поп музика, а плевенчанката Веселина Ценова ще изпълни наякои от най-обичаните песни на примата на българската естрада Лили Иванова.

Желанието ни е на тази – трета по ред, благотворителна инициатива да съберем средства за поне 30 зъбни протези, каза д-р Георгиева, като обясни, че цената на една е 270 лв. По думите й 2/3 от възрастните хора по селата имат нужда от зъбно протезиране.

От 15 май мобилният стоматологичен кабинет на фондацията подновява посещенията си в селата от областта по предварително изготвен график.

Досега, благодарение на дейността на Фондация „Св.Иван Рилски” Плевен и на проведените два благотворителни бала през изминалата 2012 г. ,са  поставени 224 зъбни протези на социално слаби възрастни хора от пет села на област Плевен. Направени се и пет операции за поставяне на импланти на жени с карцином на гърдата. Стремежът на учредителите на Фондация „Св. Иван Рилски” е още много хора да получат стоматологична помощ, както и да се даде шанс на жените с рак на гърдата да се чувстват пълноценни в личен и професионален план, подчерта д-р Елиза Георгиева.

Психологът Илиан Илиев допълни, че все повече онкоболни жени търсят психологическа помощ в групата, която е сформирана към фондацията.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...