Акценти
Начало / Общество / Китка от хора ще покаже плевенски клуб за Световния ден на танца

Китка от хора ще покаже плевенски клуб за Световния ден на танца

Открита репетиция ще направи фолклорен танцов клуб „Комудара” от Плевен в повод Световния ден на танца 29 април. Това ще се случи на паркинга до магазин ДМ в жк „Сторгозия”. „Излизаме в 19.00 часа, пускаме музика и ставаме съпричастни към празника. А за да е по-весело, сме поканили и още един клуб за танци – от Санадиново”, каза ръководителят на клуба Димитър Димитров. Той разкри само, че ще покажат танци от всички етнографски области като се стараят да ги редуват и хората да видят една наистина добра китка от хора.

Димитър Димитров се занимава с танци от около 8 години, а да се захване го подтикнала любовта към фолклора. По-късно една група танцьори решили да наберат начинаещи и да опитат дали могат да развият дейност по обучението им в традиционните български хора. Така започнали с 5 човека, за да стигнат днешните 40.

Клубът съществува от 23 ноември 2010 год., а посещаващите го са научили и играят около 30-тина хора.

„При преподаването на българския фолклорен танц има разработена методика, по която това се прави, но за мен най-важно е предаването на танца в автентичния му вид, както са го играли нашите баби и дядовци на мегдана. Всяко време е подходящо човек да започне да се учи да танцува, няма възрастови ограничения. Така при нас наскоро дойде Георги, който казва за себе си, че е към 80-годишен, преди него пък дойде Росица, която е на към 60”, обяснява Димитър Димитров.

И допълва, че клуб „Комудара” е получил няколко покани, една от които мислят да приемат. Става въпрос за участие в събор в началото на месец юни в Разград. Събитието няма конкурсен характер, то е за клубове като плевенския. „За нас това е възможност да се повеселим, да се запознаем с нови хора, както и да обменим опит и танци, естествено“, уточни Димитров.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...