Акценти
Начало / Икономика / Спряха възстановяемите енергийни източници в Плевенско и Ловешко

Спряха възстановяемите енергийни източници в Плевенско и Ловешко

„ЧЕЗ Разпределение България“ АД прекъсна фотоволтаичните и вятърни централи на територията на областите Плевен и Ловеч в 10.00 часа тази сутрин. ВЕИ централите ще бъдат изключени до 17.00 часа днес. Общо инсталираната мощност на тези територии е 46 MW, уточняват от пресцентъра на ЧЕЗ.

Изключването на мощности става по разпореждане на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). На 7 април спиране на такива централи няма да има.

В четвъртък заради проблеми с енергийния баланс в страната бяха изключени ВЕИ-та и в Западна България.

„Намаляването на производството е равнопоставено. Мярката за неизправните ВЕИ-та не проработи, защото ЕРП-та не могат да го изпълнят. ЕСО има право да изключва без предварително уведомяване при невъзможнсот да се поддържа балансът на системата. Това направи ЕСО“, каза Иван Йотов от ЕСО по време на заседанието на Обществения съвет по енергетика.

„ЧЕЗ Разпределение България“ АД остава в готовност за изключване и на други ВЕИ централи/производители през следващите дни. В изпълнение на изискванията по Наредба РД 16-57 на ЕСО за дейността на операторите на електроенергийната система и на разпределителните мрежи, както и на оперативния дежурен персонал от електроенергийните обекти и електрическите уредби на потребителите, при получаване на нареждане от Централното диспечерско управление, „ЧЕЗ Разпределение България” АД е длъжно да изключи ВЕИ мощностите за срок до 48 часа.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...