Начало / Общество / Спешна проверка в Ралево заради опасни токсични отпадъци поискаха съветници от БНД

Спешна проверка в Ралево заради опасни токсични отпадъци поискаха съветници от БНД

На днешното заседание на Общинския съвет групата общински съветници от „БНД – Обединена десница” излязоха с декларация по повод инцидент с разчистване на опасни токсични отпадъци, довел до настаняване в болница на двама работници.

В декларацията се обяснява, че 16 и 19 август жители на село Ралево, наети по програмата за временна заетост, са изпратени от кметския наместник Иван Мончев да почистят две складови помещения, намиращи се в близост до селото. Там от дълги години се съхраняват стари пестициди. Работниците са били изпратени да разчистват без защитни облекла, маски и ръкавици, в резултат на което двама от тях на 20 август са приети за лечение в Клиниката по токсикология на УМБАЛ – Плевен.

Жителите на селото са силно обезпокоени от факта, че неконсервираните токсични вещества и в момента създават реална опасност за екологична катастрофа в района, причинявайки отравяне на почвата и водата, се казва в декларацията, която беше прочетена от съветника Иван Илиев.

В нея от „БНД – Обединена десница” призовават кмета на Община Плевен – проф. Димитър Стойков, да предприеме спешни действия, в координация със специализираните служби, за обследване на случая и незабавна компетентна намеса.  Те настояват в срок от една седмица „кметът на община Плевен да провери и да отговори има ли превишаване на правомощията в случая при действията на кметския наместник на село Ралево Иван Мончев и застрашил ли е той със своите действия живота на изпратените да почистят помещенията със складираните токсични отпадъци”.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...