Акценти
Начало / Здравеопазване / Специалисти за ранна превенция на уврежданията ще обучават в Плевен

Специалисти за ранна превенция на уврежданията ще обучават в Плевен

карта

Община Плевен е една от общо 48-те общини в страната, в които ще бъдат обучени общо 840 специалисти за предоставяне на услугите „Ранна интервенция на уврежданията чрез създаване на Център за Ранна интервенция на уврежданията“ и „Индивидуална педагогическа подкрепа на деца с увреждания“. Целта е да се създаде единен модел за предоставяне на услугата в България.

Специалисти от Карин дом разработват   ръководство за предоставяне на услугата Ранна интервенция и ще проведат обучения на новите общински центрове в цялата страна, научаваме от информационния портал на НПО – България. На 8 юли от Карин дом са подписали договор с Министерството на труда и социалната политика за провеждане на обученията.

Очаква се след провеждане на обученията да се постигне успешно прилагане на нови подходи за работа с бебета и деца до 7 годишна възраст, които са в риск от развитие на увреждане. Ще бъде постигната ранна индивидуална подкрепа на детето с увреждане и на неговото семейство още в родилния дом. А също ще бъдат повишени знанията и уменията на медицинските специалисти, които работят в родилните отделения и нещо много важно – те ще бъдат специално обучение на умения за съобщаване на нежелана новина. Специално внмание ще бъде обърнато и върху прилагането на индивидуален подход в работата с деца с увреждания, които тепърва ще постъпват в училище.

В обученията ще бъдат обхванати повече от 330 медицински специалисти, сред които лекари в родилни отделения, педиатри, гинеколози, лични лекари, акушерки и детски медицински сестри, които работят в родилните отделения, близо 200 души ще преминат обучение как да предоставят „Индивидуална педагогическа подкрепа на деца с увреждания“.

 

Обученията са част от „Проекта за социално включване“, финансиран със заем от Световната банка, който цели да подобри училищната готовност на децата от семействата с ниски доходи и децата с увреждания на възраст до 7 години и да повиши общото им благосъстояние.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...