Акценти
Начало / Здравеопазване / Специален автобус на кампанията „Спри и се прегледай” със спирка в Плевен

Специален автобус на кампанията „Спри и се прегледай” със спирка в Плевен

Като част от информационната кампания по проекта „СПРИ и се прегледай“на Министерство на здравеопазването на 14 август, сряда,  от 11 до 13 часа на площад „Възраждане” в  град Плевен ще спре брандираният автобус на кампанията, в който ще се прожектират информационни клипове и филми, ще се раздават  информационни  материали.

Целта на проекта е трайно намаляване на смъртните случаи от онкологични заболявания чрез ранното им откриване, като фокусът е върху рак на маточната шийка, рак на гърдата и рак на дебелото и правото черво. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

Проект „СПРИ и се прегледай“ предвижда да проведе 400 000 скринингови прегледа за трите вида рак до края на годината. Скрининговите прегледи и целият проект се изпълняват в съответствие с Европейските препоръки за борба с онкологични заболявания от 2003 г. В рамките на проекта се очаква в Плевенска област с безплатни прегледи да бъдат обхванати общо към 12 000 човека.

Целевите групи  за преглед за рак на маточната шийка са жени на възраст от 25 до 60 години /цитонамазка/, за рака на млечната жлеза /мамографски преглед/ – жени от 50 до 69 години, а за скрининг на рака на дебелото и правото черво /анализ за скрита кръв във фекалиите/ – жени и мъже, навършили 50 години.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...