Акценти
Начало / Култура / Спектакълът „Телефонът” на плевенската Драма отличен с две награди във фестивал в Баня Лука

Спектакълът „Телефонът” на плевенската Драма отличен с две награди във фестивал в Баня Лука

Плевенският театър се завърна с две престижни награди от  Международния фестивал за деца в Баня Лука, Босна и Херцеговина, научихме от директора на театъра Илко Иларионов ден след завръщането им. В Баня Лука те представиха авторския спектакъл на проф. Боньо Лунгов „Телефонът”, който е и негов режисьор заедно с Константин Каракостов. Спектакълът е изграден на принципа на мимическия театър и в него няма текст.

Международното жури на фестивала с конкурсен характер е присъдило на проф. Боньо Лунгов и Константин Каракостов наградата за най-добра режисура. А деветимата участващи актьори, са отличени с колективна награда за актьорско постижение.

Плевенското представяне е високо оценено и от големия сръбски театрален критик проф. Радослав Лазич, който останал във възторг от изпълнението на актьорите и от режисурата. Това е спектакъл, който трябва да обиколи света, било категоричното мнение на проф. Лазич.

„За нас е важно, че с този спектакъл влязохме в полезрението на големите критици и на специалистите, което отваря пред нас нови възможности за международни изяви”, подчерта Илко Иларионов и не скри задоволството си от спечелените престижни отличия във фестивала.

До тях обаче трупата съвсем не стига лесно.

Заради натоварената програма се налага да репетират през нощта. Имали време само за около час сън и отново са на сцената за кратка репетиция преди представлението, което е в 9 часа сутринта. „Но актьорите играха блестящо, надмогвайки всякаква умора и трудности. Огромна благодарност на тях, на проф. Лунгов и Каракостов”, каза Иларионов.

Трудностите са свързани с наложилата се промяна в декорите, заради по-малката сцена в театъра на Баня Лука.

За публиката обаче представлението на нашата трупа е преминало като празник, под непрекъснати аплодисменти и одобрителни възгласи – от деца и от възрастни.

Десетият Международен фестивал за деца в Баня Лука се проведе от 5 до 11 октомври. Тази година във фестивалната програма са участвали 15 театрални трупи от 10 държави, между които Словения, Германия, Чехия, Полша, Беларус, Черна гора .

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...