Акценти
Начало / Общество / Две нови коли получи пожарната, чакат още

Две нови коли получи пожарната, чакат още

Нови две пожарни коли получи плевенската дирекция, на които тепърва предстои да се включат в преодоляване последиците от опасни произшествия, това съобщи комисар Емил Маринов, директор на Областната дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”. Придобивките ще заменят два от сега действащите автомобили, с които разполага пожарната. По-старите автомобили пък ще бъдат предоставени на други областни управления.

Още 10 пожарни коли се очаква да бъдат дадени за седемте най-големи града в България за осигуряване на пожарната безопасност в градските ареали, в които е включен и Плевен. Това най-вероятно ще стане до края на следващата година. Отделно от този проект се очакват и новите пожарни автомобили, както и техника против наводнения, допълни комисар Маринов.
Шест са автомобилите, които са на дежурство в Плевен. Според директора на плевенската пожарна колите са достатъчни, макар че районът, който обслужва дирекцията в Плевен е доста голям – около 2 000 кв. километра на територията на общините Плевен, Долна Митрополия, Долни Дъбник и Пордим. В цялата Плевенска област пък районните служби на Пожарната са осем.

Комисар Маринов съобщи още, че наличният брой огнеборци се справят със ситуациите, макар че изпитват определени трудности в натоварени моменти. Предстои обявяването на конкурс за назначаване на служители в пожарните и когато след конкурса новоназначените влязат в график за дежурство, ще има окомплектовани на 100% като служба.

Шест от районните служби на Пожарната в Плевенска област – Левски, Кнежа, Никопол, Гулянци и Белене разполагат с по два противопожарни автомобила, АЕЦ Белене – с един, а службата в Червен бряг – с три.

Данните комисар Маринов оповести на откриването на обединения оперативен център в сградата на пожарната, на церемонията присъства и Антоанета Бойчева, зам.-директор в Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” София. На дамата е поверено международното сътрудничество, както и мониторинга и управлението на риска.

Антоанета Бойчева поясни, че в момента благодарение на еврокомисар Кристалина Георгиева, която отговаря за Главна дирекция “Хуманитарна помощ и гражданска защита” към Европейската комисия, е започнала промяна в един от най-важните документи – механизмът на Европейския съюз на гражданска защита. Провеждат се дискусии, свързани главно с промените и разширяването на работата по превантивните дейности, с мониторинга и управлението на риска при бедствия. Предвижда се да се прави оценка на риска за всички видове бедствия – както за специфичните за отделните държави, така и за територията на целия ЕС. Разработват се карти за опасностите и рисковете. Средствата за тази дейност са предвидени в бюджета на МВР, но все още няма яснота за конкретни цифри. Освен това, в момента активно се работи по още няколко такива проекта в областта на превенцията, както и по оперативните програми –както за трансгранично сътрудничество, така и директно към Европейската комисия.

Другата важна задача, която се изпълнява сега, е изготвяне на проекти за модернизиране на старите три модула, които България поддържа, а и на нови модули, които България да развива във връзка със защитата при наводнения. По тях ще има оборудване, нова техника за защита от наводнения, съобщи Антоанета Бойчева. Работи се върху няколко модула за помпи с голям капацитет, за предотвратяване на наводнения, както и на настаняване на засегнато население при бедствие. Техниката ще бъде предоставена след реализирането на проектите, което се очаква да се случи в близките 2-3 години.

Ще припомним, че служители на ГД “Пожарна безопасност и защита на населението” и румънските им колеги разработиха стандартни оперативни процедури за комуникация, транзитно преминаване на границите, логистика и информиране на населението. Инициативата е в рамките на Стратегическия проект “RISK” по Програмата за Трансгранично сътрудничество между България и Румъния. Общите правила ще помогнат на огнеборците от двете страни на границата да реагират по-бързо при съвместни операции и ще повишат ефективността на общите им действия, при възникването на мащабни кризисни ситуации.

Експертите от България и Румъния започнаха работата по изготвянето на проект за междуправителствено споразумение за сътрудничество в областта на бедствия, пожари и извънредни ситуации. Предстои да започнат съответните съгласувателни процедури.

Партньори по проекта са румънските окръзи Констанца, Телеорман, Гюргево, Кълъраш, Олт, Долж и Мехидинц и Областни управления “Пожарна безопасност и защита населението” в градовете Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Силистра и Русе.

Следващата среща между двете страни ще се проведе през месец ноември във Враца.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...