Начало / Общество / Спартански за неприетия бюджет: Жалко е, ако съветниците възприемат това като удар по мен

Спартански за неприетия бюджет: Жалко е, ако съветниците възприемат това като удар по мен

Надявам се много бързо съветниците да си дадат сметка за сериозността на положението. Защото в този момент не можем да осигурим правилното функциониране на системите в Общината и който мисли, че по този начин извива политически ръцете на кмета, много грешно е сметнал посоката на удара. Много жалко е, ако съветниците възприемат това като удар по мен. Това коментира днес кметът Георг Спартански по повод неприетия бюджет на Община Плевен за 2020 г.

На основния упрек за неясен принцип на включване на обектите в Инвестиционната програма на Общината Спартански отговори, че това не става на тото принцип, а на базата на ясни очаквания на гражданите.

„Казах, че при 182 км улици и 360 км тротоари трудно може да се очаква, ако не сме с бюджет като Париж и Лондон, че ще бъдат удовлетворени всички граждански очаквания. На фона на обществените очаквания имаме един малък бюджет и затова сме ходили по обекти, за да преценим спешността на ремонта. Единствен приоритет са най-натоварените улици и тези с най-голям обществен интерес. На тази база се прави изборът, коя от многото необходимости да бъде удовлетворена със значително малкия бюджет”, обясни Спартански.

Той изтъкна, че не приема нито за работещ, нито за политически коректен и толерантен подхода  едва на сесия да се поставя въпросът как се прави Инвестиционната  програма, а в Постоянните комисии да няма нито един такъв въпрос или забележка. Странно е да питат мен по какви критерии се прави Инвестиционната програма,  при положение, че главният инженер на Общината е член на ПП ГЕРБ, а зам.-кметът по финансите е член на БСП и да не са попитали тях, отбеляза Спартански.

Той квалифицира като тежки политически спекулации, които обслужват някого, случилото се при обсъждането на бюджета на Общината. „Но със сигурност не е коректно към хората, които са на високи административни позиции и са членове на техните партии. Не е коректно към обществения интерес”, подчерта кметът.

Той допълни, че сега отговорността е изцяло в ръцете на общинските съветници. „Как ще процедират оттук нататък е въпрос който те трябва да решат, защото те са органът на самоуправлението. Но сега, при това приложение, не могат да бъдат дадени увеличените учителски заплати и тези на медицинските сестри в яслите. Няма отговор на  въпроса дали ще има пари за спорт, за култура, за издържане на държавни културни институти, нито дали ще бъде продължена традицията на фестивали с дългогодишна история. Няма как да отговоря и на няколкото жени дали ще има средства за процедури инвитро. Инвестиционната програма – добра или лоша, е на стойност 12 млн. лв., от които не можем да похарчим и една стотинка, ако нямаме бюджет. Ако считат съветниците, че нещо друго е по-приоритетно от това с държавни средства да си оправим сметището или коиловското свлачище, или надлеза към жк „Сторгозия”, или улиците в индустриалната зона, да кажат. Но те в момента нищо не предлагат, само казват не е така. Ще се прочуем, че, ако нямаме бюджет, ще трябва да върнем парите на държавата”, каза Георг Спартански и допълни, че при неприет бюджет се осигурява санитарния минимум в работа на задължителните системи и всичко друго е в пълен блокаж.

„Бих възприел всякакви спорове, всякакви предложения от съветниците. Но да не правиш нищо и да го правиш от сърце и с убедеността, че администрацията е виновна за всичко, не го разбирам”, отбеляза той.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...