Акценти
Начало / Крими / Спад в броя на делата и висок процент за бързина на приключването им в Окръжен съд – Плевен

Спад в броя на делата и висок процент за бързина на приключването им в Окръжен съд – Плевен

Рекордно висок е процентът за бързина на приключване на наказателни дела от общ характер от Плевенската Темида. Общо 82% от тях са са свършени в срок до три месеца през първото 6-месечие на годината, посочи на среща с медиите днес административният ръководител на Окръжен съд – Плевен Александър Григоров. През предходните три години този процент е бил около 73%, а има и случаи, в които е бил около 50%.

Като натоварване на съдиите и брой дела положението е подобно на предходните години. Около 92% от всички дела са приключени в срок до три месеца, посочи още Григоров, като сподели, че това е един много добър процент не само за страната, но и за Европейския съюз.

Като цяло се отчита спад в броя на наказателните дела, които са постъпили през тази година в съда. Техният брой е 1056, а броят на разгледаните, заедно с делата от предходни години, е 1128. За сравнение, новопостъпилите дела през 2014 година са били 1253, през 2013-а – 1030, а през 2012-а – 1131. 96% от наказателните дела са приключени в рамките на 3 месеца през първата половина на годината.

Спад се отчита и при гражданските, въззивните и търговските дела, отчете зам.-административният ръководител на съда Стефан Данчев. Общият им брой към момента е 1298 образувани дела на първа инстанция, въззивни и търговски.  През 2014 година техният брой е бил 1505, а през 2013-а – 1622. Към днешна дата са приключени 1372 дела, като това включва и дела от предходни години.

Най-сериозен е спадът при търговските дела – 145 през тази година. През изминалите три години техният брой е достигал до 300, така че това е значително намаление, което може да говори по много начини за икономическото състояние на Плевен. Като цяло само тенденцията за обявяване на процедура по несъстоятелност се запазва през годините. Около 87% са свършените дела в това направление в срок от три месеца. По-голямо забавяне във времето има при тях заради процедурите по несъстоятелност, които сами по себе си са по-дълги.

През изминалата година най-много са били въззивните граждански дела в това отделение на съда. Новопостъпилите от този вид са 558 към момента, а всички разгледани такива дела са 663. 588 от тях са приключени вече от съда.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...