Начало / Политика / Социалистки с подписка за безплатни ясли и детски градини

Социалистки с подписка за безплатни ясли и детски градини

Подписка за безплатно обучение в яслите и детските градини за всички български деца от 1 до 6-годишна възраст е инициирана от жените социалистки. Това съобщи днес пред медиите Ева Маринова – член на Националния съвет на жените социалистки и председател на плевенския клуб на Жените социалисти. Подписката е инициирана във връзка с трайните тенденции за обезлюдяване и демографската криза в страната, обясни Маринова.

„Плевен, по последни данни, е с население от под 100 000 души. Това означава, че ще има проблем да участва в европейски програми като голям областен център“, посочи Ева Маринова. „Една от задачите, които си постави БСП, е справянето с демографската катастрофа. В същия този аспект, на Националния съвет на Обединението на жените социалистки в неделя, ние приехме една подписка и тя е свързана точно с преодоляването на тази демографска катастрофа и с грижата към младите семейства, а може би и семействата в активна възраст, след като наблюдаваме, че възрастта за раждане на деца се увеличава“, коментира социалистката. „Например, жените пожелават да развият първо себе си, кариерата си и едва по-късно да създадат семейство, което значи, че възрастта се покачва и ние визираме всички семейства“, посочи още тя.

Именно затова, като стимул, жените социалисти настояват държавата и общините да гарантират безплатен достъп до предучилищно образование за всички деца, независимо от населеното място, къде живеят и от социалния им статус. „Настояваме за премахване на финансовите бариери при записването на децата в детски ясли и градини. Тук става въпрос вероятно за семействата, които са с по-високи доходи и на които им се казва: “децата ви са някъде на последните места в детските градини – оправяйте се”. Тези финансови бариери трябва да бъдат премахнати, за да има равен старт за децата от 1 до 6 години, за да бъдат те в ясли, детски градини и предучилищни занимални. Също се обявяваме за уеднаквяване на изискванията за медицински тестове за записване на децата в детските градини и пълното им покриване от Националната здравноосигурителна каса. Настояваме за забрана за изискване на допълнителни документи при записване в детските ясли, детските градини, тъй като установихме, че в някои общини в момента се изисква копие от граждански и трудови договори на родителите, с които те да удостоверяват, че са на работа. Но пък ако те са безработни или не са на работа, децата няма да получат социализиране, каквото би могло да им даде едно заведение детско – като ясла, като детска градина. И поради това ние смятаме, че тези изисквания за допълнителни документи, трябва да се забранят“, категорична бе Ева Маринова.

„С тази подписка вярваме, че безплатните ясли и детски градини ще повишат равното отношение към всички деца и ще повлияят положително за цялостния процес за изграждане на едно по-добро общество. Смятаме, че тя би могла да бъде поставена във фундамента със справянето на демографската криза и да обърнем внимание на всички семейства с деца, които имат нужда да ползват тези учебни заведения“, заключи социалистката.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...