Акценти
Начало / Общество / Снегопочистващите фирми – в готовност от понеделник

Снегопочистващите фирми – в готовност от понеделник

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова обяви в Плевен по-ранното начало тази година на зимния сезон. Това ще стане от понеделник, 5 ноември. От началото на следващата седмица на практика на снегопочистващите фирми започва да се плаща “за готовност”, а те трябва да осигурят денонощни дежурства, техника и нужните количества материали.

“Независимо, че времето в момента е хубаво, ние не трябва да разчитаме само на него, а да имаме добра мобилизация. Затова даваме толеранс към фирмите, а те имат ангажимент да са нон-стоп готови при първата снежинка да обработват пътя. Тази година зимата никого не може да изненада, може да сме изненадани и щстливи само, че грее слънце”, беше категорична тя.

Министър Павлова каза, че до края на октомври са проверили всички областни пътни управления и снегопочистващи фирми и за резултатите са представили доклад на министър-председателя и на министъра на вътрешните работи. Като цяло в страната има готовност за започване на зимния сезон. 60 на сто от територията в момента има готовност – фирмите са с техника за зимни условия, подсигурени са шофьори има налични количества сол, пясък и химикали. В 40 на сто, обаче, все още няма пълна готовност като една от причините е, че техниката и апаратурата на фирмите се намират на техни обекти. Министър Павлова каза, че са им дали срок до понеделник да ги преместят, а ако това не стане, ще следват много сериозни санкции.

Друг проблем, който трябва да се преодолее, е дублирането на техниката за републиканската пътна мрежа и за общинските пътища, т.е. някои фирми оопитват да хитруват като оферират с едни и същи машини и пред общините, и пред държавата. Изискванията за републиканските и за общинските пътища, включително и за зимно поддържане, ще бъдат оповестени в специална наредба, която ще бъде обнародвана в средата на ноември. Освен това, в документа ще има и обективни критерии кой се е справил с чистенето на снега и кой не, за да няма интерпретации по темата.

Строго ще се следи тази зима и за друго разписано преди, но неспазвано изискване – забраната за използване на пясък по магистралите и първокласните пътища. “Нашето изискване е при температура до минус 7 градуса да се използва сол, а при по-студено време – сериозни химикали“, уточни министър Павлова. При последната проверка се оказало, че немалко от фирмите в страната, включително и в Плевенско, не са се запасили с необходимите количества химикали и трябва да сторят това в определените срокове, за да не бъдат глобени.

Проверката е показала и друг проблем в региона – все още не са осигурени по двама шофьори на снегорин. По това се работи и имам увереността, че това ще бъде решено, каза още министър Павлова. Тя допълни, че не очаква сериозни усложнения в обстановката в Плевенско и вярва, че в дадения срок до края на ноември фирмите ще са изрядни.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...