Акценти
Начало / Култура / Любомир Дяковски: Щастлив съм, успях да постигна една мечта

Любомир Дяковски: Щастлив съм, успях да постигна една мечта

Особено съм щастлив, че успях да постигна една мечта. Това каза тенорът Любомир Дяковски преди концерта бенефис, с който отбеляза 40 години на сцената.

Концертът се състоя в параклиса мавзолей „Св. Георги Победоносец” при голям интерес. „Особено съм радостен, че сред публиката виждам много от моите приятели, които срещнах тук, в Плевен и с които свършихме много добри дела през годините”, сподели Дяковски.

През 1972 г. той е изпратен в Плевен, за да стане един от основателите на операта тук. Затова тенорът поставя проф. Христо Бръмбаров на първо място сред личностите, изиграли най-важна роля в живота му. „Но разбира се и Добрин Петков – главен диригент на Пловдивската филхармония, и Константин Илиев – главен диригент на Софийската филхармония. Това бяха учителите, които след консерваторията ми отвориха очите за музиката”, добави Дяковски.

В бенефисния концерт Дяковски и солистката на Русенската опера – сопраното Гиргина Гиргинова, под клавирния съпровод на Росица Дяковска, изпълниха дуети и арии от популярни опери, както и по-рядко изпълнявани произведения. За първи път на плевенска сцена прозвуча „Реквием” на Андрю Лойд Уебър и Химнът на нациите, написан от Верди за Световното изложение в Лондон през 1862 г..

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...