Акценти
Начало / Общество / Смяната на образователния министър може да обърка хода на започналите промени в средното образование, смятат от НУС

Смяната на образователния министър може да обърка хода на започналите промени в средното образование, смятат от НУС

Точно в този момент смяната на министъра на образованието не е най-добрият ход, защото след толкова продължителни преговори в отрасловия съвет във връзка с Наредба 1  за работната заплата в системата на образованието, смяната на министъра може да стане причина да се забави много нейното влизането в сила. Това коментира за infoPleven Искра Арабаджиева, член на Изпълнителния съвет на Независимия учителски синдикат и председател на Регионалния координационен съвет на НУС – Плевен.
Позицията на синдикалистите е, че бившият вече министър Сергей Игнатов е избързал, когато обяви, че учителските заплати ще бъдат увеличени два пъти през годината – със задна дата от 1 януари, след като Наредба 1 влезе в сила, и второто увеличение – след като се видят разчетите след първото тримесечие на годината.
Всъщност по Наредба 1 се предвижда увеличение само на стартовите заплати на учителите, обасни Арабаджиева. Това избързване е породило излишно напрежение, което затормозява и без това дългите и трудни преговори, които синдикалистите водят във връзка със стартовите заплати на учителите.
По време на тези преговори социалните партньори са се обединили около възможността да бъдат увеличени с 8% всички основни учителски заплати. Това ни беше отказано да се запише в Наредба 1 и затова ние тръгнахме към подписването на анекс към отрасловия КТД за средно образование, в който да бъде записано увеличението на основните заплати, обясни Арабаджиева.
Смяната на образователния министър точно в този момент притеснява синдикалистите, тъй като Наредба 1 е трябвало да бъде приета и обнародвана до 10 март. Напълно вероятно е сега този срок да не бъде спазен, подчерта Арабаджиева.

Ако новия министър поиска отново да започнат преговорите, може би ще се провокира напрежение сред учителите, смята тя.

Арабаджиева  сподели и друго притеснение – че отново за министър на образованието се назначава човек, който е по-близо до проблемите на висшето образование, отколкото до средното.

Макар и наложителна, смяната на министъра на образованието може много да обърка хода на започналите промени в средното образование, коментира Арабаджиева. Тя обясни, че Законът за училищното образование вече е в парламента, но, ако новият министър да има забележки към него, това да забави приемането му. Реално до парламентарните избори нов закон няма да има, прогнозира Искра Арабаджиева. Другият проблем, който тя изтъкна, е, че Законът за училищното образование е изначално объркан и вместо да решава, той залага още нови проблеми в системата. Но покрай започналия дебат за задължителното обучение на 4-годишните, се загърбиха много други, по-важни проблеми като атестация на учителските кадри, задължителното учителско портфолио, коментира Арабаджиева.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...