Акценти
Начало / Общество / Смесен хор „Звъника“ – Плевен ще вземе участие в тетевенския фолклорен събор „От Тимок до Вита“

Смесен хор „Звъника“ – Плевен ще вземе участие в тетевенския фолклорен събор „От Тимок до Вита“

На 27 и 28 в село Черни Вит, за 36-ти път ще се проведе общинският фолклорен събор „От Тимок до Вита”. Събитието се организира от Община Тетевен, Кметство Черни Вит и народно читалище „Христо Смирненски 1925г“.

Тържественото откриването на събора ще бъде в събота от 10.00 часа на сцената в центъра на селото, където два дни на открито ще звучи българското. На 26 август от 19.00 часа, всички желаещи ще могат да чуят изпълненията на децата от Смесен хор „Звъника”, при центъра за работа с деца гр. Плевен, с художествен ръководител Ваня Делийска.

Около 80 фолклорни състава, групи за народни обичаи и инструменталисти ще вземат участие в празника. Регламентът е точен – може да се представя само автентичен, изворен фолклор, като съборът няма състезателен характер, а неговата цел е издирване, опазване, популяризиране и съхранение на фолклорното ни богатство.

събор

Всички групи и индивидуални участници ще получат грамота за участие и сувенир. Майстори готвачи ще готвят над обвити в пушек котли, но няма да разкрият разковничето за вкусните ястия от агнешка курбан и боб чорба. Всеки самодеец, както и хората дошли за празника ще могат да вкусят от тези специалитети. Събора ще бъде изпълнен с много пъстрота и позволява да се докоснеш до характерните за българина занаяти, да опиташ от народната трапеза  и кулинарните специалитети на балканджиите.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...