Акценти
Начало / Общество / Кметът Георг Спартански поздрави плевенските медалисти – Нора Рашева и Янислав Данчовски

Кметът Георг Спартански поздрави плевенските медалисти – Нора Рашева и Янислав Данчовски

Днес на общинската оперативка кметът Георг Спартански се срещна с 8-годишната състезателка на СКШ „Плевен ХХІ” – Нора Рашева и 19-годишния Янислав Данчовски, който е носител на бронзов медал от Олимпиадата по химия в Грузия.

Георг Спартански представи успехите им пред общински лица и журналисти. Нора Рашева спечели бронзов медал от Европейското първенство на страните от ЕС, което се проведе от 6 до 14 август в планинския курорт Kouty nad Desnou в Чехия. Талантливата плевенска шахматистка се класира трета в групата за момичета до 8 г.с 4.5 точки от 9 възможни, научихме от треньорката на Нора – мс Христинка Илиева, която е и ръководител на българския отбор, участвал в турнира.

Нора

Треньорката й сподели, че играта не е била лесна. На Нора й предстоят нови турнири. В събота тя ще гостува в Павликени, а в неделя ще участва в турнира „Морско конче“ за националната купа на България за деца. През септември ще играе в мъжки турнир. Най-върховният момент за нея е участието й в Световното първенство, което ще се проведе в Грузия през месец октомври. Христинка Илиева благодари на общината за финансирането и подкрепата, без които те нямаха да имат възможността да участват в първенството .

Кметът остана изумен от автобиографията на Янислав, която включва безброй награди от международни, национални състезания и олимпиади. Янислав Данчовски е част от националният отбор по химия. Той участва в  Международната олимпиада по химия, в която взеха участие над 80 държави. Четири бронзови медала са резултатите на отбора след голямото събитие, което се проведе от 23 юли до 1 август в Тбилиси, Грузия.

Янислав

На днешната оперативка Янислав сподели, че е горд от себе си и от решението, което е взел. Той обмисля да остане в България и да развива своите умения тук, а не в чужбина. Неговото желание е през следващите пет години да продължи образованието си в София, след което да се върне в родния си град Плевен, където ще създаде и отгледа своето семейство. „Той дава още пет години на държавата и обществото. Нека всички му помогнат да остане и да развива своя талант в България, нека не си купи билет за Терминал 2“, допълни кметът.

Георг Спартански сподели, че е горд с плевенчани като Нора и Янислав. В знак на благодарност кметът подари и на двамата състезатели плакети.  Той им пожела много здраве и много успехи.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...