Начало / Общество / Служители на Центровете за семейно настаняване категорично отхвърлиха обвиненията срещу тях за насилие над деца

Служители на Центровете за семейно настаняване категорично отхвърлиха обвиненията срещу тях за насилие над деца

Служители от Центровете за настаняване на деца и младежи от семеен тип в Плевен заявиха своето категорично несъгласие с отправени към тях обвинения за насилие над деца в телевизионен ефир. В пресклуба на БТА те категорично декларираха, че не могат да приемат опитите да бъдат омаловажени и отречени техните усилия и трудът, който полагат.
Анелия Цанкова, управител на Центровете за настаняване от семеен тип в Плевен, Пламен Милошев, служител в един от Центровете и Надежда Вълчева, социален работник във въпросният Център, който се намира на ул. „Гургулят” 55 дадоха повече разяснения за случая и категорично заявиха, че ще търсят правата си. Зад техните думи застанаха и други служители на Центровете, които бяха дошли, за да разкажат за работната атмосфера и грижите, които се полагат за ползвателите на къщите.
До пресконференцията се стигна след подаден сигнал за малтретиране и системен тормоз в Центъра за настаняване на деца и младежи от семеен тип от един от бившите педагози – Иванка Рашайкова. Жената твърди, че е ставала свидетел на нехуманно отношение спрямо непълнолетни деца и липса на експертна медицинска помощ поради забрана.
Работещите в Центровете бяха категорични, че твърденията на бившата служителка не са истина и в своя подкрепа могат да приложат множество документи, които бяха представени пред медиите. Многократно в Центровете са извършвани проверки от Агнеция „Закрила на детето”, РЗИ – Плевен, РДСП, Община Плевен и т.н. Предтавителите на медиите също бяха поканени да посетят някой от Центровете по всяко едно време и да се убедят в методите на работа и атмосферата, която цари там.
За конкретния случай подробности разказа Анелия Цанкова. Момчето е постъпило в Центъра на улица „Гургулят” 55 на 24 февруари, изпратено от Берковица. Още в първите часове прави сериозна криза, която е свързана с адаптацията и промяната. Извикана е Бърза помощ, тъй като персоналът не успява да овладее 17-годишния младеж. Поставени са му лекарства, но положението не се подобрява. На другия ден отново се налага намесата на Бърза помощ, след което е потърсена помощ в Психиатрична клиника. Младежът, обаче, не е приет, тъй като остава месец до навършването му на пълнолетие. Персоналът търси помощ от специалисти и получава такава от френския експерт Виржиня Льоблан. Съветите са последвани и положението на младежа се подобрява. Към днешна дата момчето вече е посетило многократно различни специалисти, които са се погрижили за здравословните му проблеми.
Диагнозата на въпросния младеж е тежка умствена изостаналост по ТЕЛК, придружена с параноидна шизофрения и епилепсия. По мнение на работещите в Центъра и най-вече на социалния работник, състоянието на момчето не е толкова тежко, тъй като  прави опити да разговаря и да осъществява контакт. За стабилизиране на състоянието му и уточняване на диагнозата, той ще бъде настанен в понеделник – 3 август, в Психиатричната клиника във Варна, докъдето ще бъде придружен от една от медицинските сестри в Центъра.
Анелия Цанкова и Надежда Вълчева бяха категорични, че момчето ще се върне скоро в Центъра, тъй като това е един от любимите потребители на целия персонал. Това потвърдиха и работещите, които не скриха своето огорчение, че се налага да се защитават публично, след като полагат толкова много усилия за добрите условия на живот на децата.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...