Акценти
Начало / Общество / БСП ще иска извънредна сесия за строителството на площада в Плевен

БСП ще иска извънредна сесия за строителството на площада в Плевен

Да бъде свикана нарочна сесия и то веднага ще настояват общинските съветници от БСП, на която да бъде изслушана информацията от ландшафтен архитект Лидия Христова и архитект Красимир Попов – автори на проекта за обновяване на централния градски площад в Плевен. Това заяви днес на пресконференция Цветко Цветков, председател на общинската структура на БСП в Плевен.

Поводът за пресконференцията е намерението на съветниците от левицата да внесат като допълнителна точка именно изслушването на двамата специалисти, които искат да изкажат мнението си по повод изпълнението на проекта им за реконструкция на площад „Възраждане” и централната пешеходна зона, която беше реализирана по европейски проект.

IMG_1853площад

Решението на групата да бъдат изслушани архитектите е във връзка с тяхно  писмо, в което те желаят да запознаят общинските съветници с „реализацията на проекта, както и с действията и бездействията на ръководството на Община Плевен, свързани с този проект”.  Цевток Цветков посочи, че в писмото двамата специалисти са категорични, че кметът на Плевен е поднасял „изкривена, неточна и невярна информация” както пред Общинския съвет, така и пред медиите във връзка с изпълнението на проекта. Те посочват още, че има неизпълнени и незавършени задължения  и ангажименти на ръководството на Община Плевен по проекта, който е с голяма обществена значимост. Към писмото  те прилагат  копия на документи и писма, свързани с комуникацията на авторите на проекта с Община Плевен.
Двамата архитекти са разделили в две групи недостатъците по изпълнението на проекта, посочи Цветко Цветков.Те са описани в авторския надзор, който е предаден на кмета проф. Димитър Сойков. Едната от групата нарушения в изпълнителските дейности ще са причина Община Плевен да изпита в бъдещата експроатация сериозни организационни и финансови затруднения, посочват архитектите. А другата част директно компрометират Общината като бенефициент и възложител. Тук е посочено, че част от старата мраморна облицовка на фонтана не е демонтирана и така е включена по недопустим начин в хидроизолацията на съоръжението. Друго нарушение е свързано с неправилното изпълнение на облицовката с гранит. Растителността  в централната зелена площ не е изпълнена по проект, а самото изпълнение е некачествено, посочват архитектите.

По думите на Цветко Цветков проектантският екип неколкократно е алармирал общинското ръководство за допусканите от изпълнителите на проекта нарушения. В отговор е получавал заплахи, а срещу арх. Красимир Попов е заведено дело, каза Цветков. Той допълни, че подобни пропуски общинската администрация допуска в изпълнението и на други проекти, посочвайки забавянето на строителството на новата спортна зала. Стил на сегашната администрация е да игнорира местни фирми при изпълнението на тези големи проекти и това става причина за финансовото затъване на местния бизнес, категоричен е Цветко Цветков.

Затова от БСП ще настояват изслушването на двамата архитекти да бъде първа точка в дневния ред на утрешното заседание на Общинския съвет.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...