Акценти
Начало / Здравеопазване / Сложна операция на гръбначен стълб направи за първи път екип на плевенска болница

Сложна операция на гръбначен стълб направи за първи път екип на плевенска болница

Сложна реконструктивна операция на гръбначен стълб с поставяне на гръбначни импланти е извършена в плевенска клиника. 43-годишният пациент е с тежко вродено изкривяване на гръбначния стълб, в резултат на което през последните години той е прикован на легло от силни болки. Ортопедичната интервенция за поставяне на гръбначни импланти е извършена от екип на доц. д-р Венци Росманов, който е единственият специалист в страната,  прилагащ специфичния метод.

Преди самата интервенция е направено  изследване с последно поколение компютърен томограф, с който разполага болницата в Плевен. Благодарение на съвременната техника е станало възможно да се прецизират хирургичните действия. Операцията е продължила няколко часа, като подходът към гръбнака е извършен  през гръдния кош, диафрагмата и коремната кухина. Този тип операции се извършват в най-големите световни центрове, а в България – единствено в тази болница, като това е първата с подобна степен на сложност, уточняват от медицинското заведение.

Сложната реконструктивна операция, при която е извършена интервенция върху девет гръбначни прешлени, за да се преодолее тежкото гръбначно изкривяване от над 140 градуса, е дала шанс на младия мъж отново да се движи. И не само това – на третия ден след операцията той вече се е движил без чужда помощ.

Операторът е имал на разположение в операционната зала  динамизиран образ на тежко променените прешленни тела и гръбначен канал в 3D вариант. Това  е позволило точно да бъдат определени местата на закрепване на имплантите. Хирургията на гръбначния стълб е една от най-сложните, тъй като се работи в трудно достъпни, жизнено важни зони на човешкото тяло. Усложненията, които могат да настъпят от една грешка, са много сериозни, коментира доц. д-р Росманов. Той е  специализирал хирургия на гръбначен стълб, детска ортопедия и тазобедрена хирургия във Франция, Швейцария  и САЩ. Този метод е усвоил при проф. Фарси в Колумбийския университет в Ню Йорк.

Оперираният Недко Ангелов или Нед, както го наричат приятелите му, е преминал през много перипетии докато стигне до екипd на доц. Росманов. В детска възраст му правят две операции, но с годините заболяването прогресирало и започнало да притиска гръбначения мозък и  да пречи на движението на краката му.  Това направило още една операция наложителна, но се оказало, че съвременните методи с поставянето на гръбначни импланти,  не се поемат от Здравната каса. „Не само тези имплатни не се плащат. Същото е и с очните, тазобедрените и други. Системата трябва да го реши и да спре да прилага геноцид спрямо българския пациент. Казва се, че няма пари, а в същото време се  връщат милиони в бюджета. Парадоксално е”, коментира Нед.

Според него държавата трябва да даде шанс на всеки да се лекува, а с това, че имплантите не се поемат от Здравната каса, хората се обричат на инвалидизация.

Нед е един от щастливците, който благодарение на приятели, е успял да събере нужната сума,  необходима за гръбначните импланти. ”Не е ясно, колко българи са в моето положение. В бъдеще ще търся юристи, за да съдя държавата, защото тя трябва да мисли за хората си, а не да ги обрича на болки и страдания”, каза младият мъж и обеща средствата, които останат от неговото лечение, да дари на деца, имащи нужда от операция като неговата.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...