Акценти
Начало / На фокус / Слово „За буквите” звуча днес в Плевен, над 100 хористи пяха заедно „Върви, народе, възродени” (снимки)

Слово „За буквите” звуча днес в Плевен, над 100 хористи пяха заедно „Върви, народе, възродени” (снимки)

С литийно шествие, начело с ликовете на първопросветителите, светите братя Кирил и Методий, започна днес в Плевен празничният Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Централната улица на града се изпълни с ученици, от всички училища в града. Заедно с тях, под звуците на Общински духов оркестър, преминаха и техните учители, дейци на културата и на изкуството. Лъч от студенти от Медицинския университет в Плевен също се вля в шествието. В челната редица бяха кметът Георг Спартански, областният управител Мирослав Петров, представители на общинската и областната администрация, депутати. По-късно към официалните лица се присъедини и вицепремиерът Красимир Каракачанов.

Шествието спря пред паметника на Кирил и Методий, който вече е на ново място – в градинка, намираща се на улицата, носеща името на светите братя.

Свещеници от плевенските храмове отслужиха молебен за здраве и благополучие, след което Диян Павлов, създател на музея Творителница О`Писменехъ, прочете „За буквите” от Черноризец храбър.

С поздрав по повод празника се обърна кметът Георг Спартански. Нарушавайки протокола, той се обърна първо към учителите, дейците на науката, културата и изкуствата.  Така той изрази своята признателност към всички, които създават бъдещето на българския народ.  На фона на хиляди звънки детски гласове кметът припомни великото дело на първоучителите Кирил и Методий, и на техните ученици. „Ние трябва да бъдем горди с делото на светите братя, на  българските апостоли просветители и винаги празникът на 24 май да събира всички истински българи, за да я има България. И ние да имаме законната гордост да кажем: Аз съм българин!”, завърши словото си Георг Спартански.

С най-българският празник поздрави присъстващите и областният управител Мирослав Петров.

Тържеството по повод 24 май продължи на сцената пред Областна администрация. Там над 100 хористи от 12 професионални, читалищни и училищни хорови формации запяха заедно „Върви, народе, възродени” под диригентството на Пламен Марков и под съпровод на Общинския духов оркестър. Заедно с тях пяха и плевенчани, излезли в центъра на града в този празничен ден.

Следваща Предишна

Следваща Предишна

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...