Акценти
Начало / Култура / След 44 години плевенското село Опанец отново има православен храм

След 44 години плевенското село Опанец отново има православен храм

нов храм Опанец

В деня, когато православната църква почита паметта на равноапостолите светите братя Кирил и Методий, в село Опанец беше осветена новата църква, която носи името „Св.св. Кирил и Методий”. Негово преосвещенство плевенският владика Игнатий в съслужение с свещеници от плевенски храмове отслужи празничната литургия и благослови новият храм.

нов храм Опанец

Първата копка за него е направена на 24 май 1994 г., като 24 години по-рано – през 1970 г., старата църква в Опанец е затворена, защото е станала опасна за миряните. Същинското строителство обаче започва чак през 2007 г., разказа кметът на Опанец – Тихомир Георгиев. Близо 100 000 лв. струва градежът, иконостасът и иконописването на новия храм. От тях 30 000 лв. са осигурени от Община Плевен, а останалите средства са събрани от дарения. Кметът разказа, че местните жени са продавали плетива, за да събират средства за градежа на църквата. Много хора дариха труд, други предоставиха безвъзмездно материали, с ентусиазъм помогнаха с каквото могат много млади хора, изтъкна Тихомир Георгиев.

нов храм Опанец

Автор на архитектурния проект е Милчо Илиев, иконостасът е изработен от Мирослав Минчев, иконите са дело на Марио Милев и Владимир Андреев /разказ за работата им очаквайте в отделен материал/. Кметът изказа специални благодарности за тяхната работа и скромност при определяне на цената за труда им. Когато разбраха на каква цена са изработили иконостаса, хора ми казаха, че направо са ми го подарили, споделиТихомир Георгиев.

нов храм Опанец

Той благодари сърдечно и на Петър Илиев, който е запазил камбаната на старата църква, затрупана със сено в селскостопанския двор на бившето ТКЗС. През 2011 г. тя е извадена, реставрирана и днес възвести с кристалния си звук откриването на новия храм. Изработена е от месинг и тежи 300 кг.

нов храм Опанец

Кметът на община Плевен проф. Димитър Стойков почете откриването на новия храм в село Опанец и от името на Общината дари икона на Света Богородица. „Вярата е тази, която е съхранила българската нация и храмът, и надеждата в Бог са последното упование на българина в беда, пак тях той търси и в минути на радост. Затова съм радостен, че най-сетне Опанец има своя нов православен храм”, каза кметът Стойков. Той допълни, че пред завършване са вече и новите църкви в Къртожабене, Бохот, Къшин, а в Ясен скоро ще започне градежът на параклис.

На откриването присъстваха председателят на Общинския съвет Дарин Ангелов, народни представители и общински съветници. Десетки жители на селото се стекоха, за да преживеят този празник и да запалят свещ в новия си храм. Докато вървеше ритуалът по освещаването самолети изписаха кръст в небето над Опанец.

храм Опанец

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...