Акценти
Начало / Култура / Когато се стенописва храм, се мисли за 100 години напред

Когато се стенописва храм, се мисли за 100 години напред

храм Опанец

Екип от трима майстори – дърворезбарят Мирослав Минчев и иконописците Марио Милев и Владимир Андреев, са автори на иконостаса и стенописите в новия храм „Св.св. Кирил и Методий” в село Опанец, който днес беше осветен от Негово преосвещенство плевенският митрополит Игнатий.

Иконостасът е изработен по класическа технология, като са използвани средновековни образци, главно византийски стил, разказа неговият автор дърворезбарят Мирослав Минчев. Направен е от липа и орех с дължина 7 метра и височина 4.5 метра. При украсата му Минчев използва християнски символи, които предварително са  одобрени  от владиката. По него дърворезбарят работи сам от месец октомври миналата година и го завършва в началото на месец май.

нов храм Опанец

Когато се прави иконостас, трябва да се мисли, че той ще бъде и след 100 години, казва дърворезбарят. Затова дървото се избира специално още при отсичането му. След това то се подлага на специално сушене за постигане на оптимална влажност и се обработва срещу вредители. „Много важна е последващата обработка на дървото с различни видове восък и терпентин, за да се спре евентуалното му разширяване и свиване, и повредите във времето. Все пак се прави храм и това се свързва с нещо вечно, нещо трайно, нещо, което е символ на вярата. Затова и отношението към  изработката на иконостас е по-специално”, обясни Мирослав Минчев..

За специалната си нагласа при иконописването на храма споделят и двамата иконописци – Марио Милев и Владимир Андреев. „Когато създаваш икона, трябва да се приведеш в молитвено чувство – това е свято дело, за което трябва да се подготвиш с пост и молитва, за да си по-близо до тази святост”, обясни Марио Милев.

храм Опанец

Владимир Андреев е автор на иконата на Исус Христос и Йоан Кръстител, разположени в дясната половина на иконостаса и на иконата на Божията майка, която е в ляво. Храмовата икона на св.св. Кирил и Методий е дело на Марио Милев. Той прави и светия образ под кръста на иконостаса и ангела от Благовещението на дверите на иконостаса. Образът на Богородица от Благовещението е изографисана от Владимир Андреев.

храм Опанец

Двамата заедно рисуват стенописите на църквата. Работят през зимата, но студът не ги спира. Първо нанасят контурите на стенописите с молив и след това започват със сътворяването на образите в цветове. Използват традиционни за стенописи бои – пигменти с акрилен свързвател.

Придържали сме се към византийската стилистика, в традициите на късния Ренесанс, като сме използвали образци, които са специфични символи за този период, обясни Владимир Андреев.

Засега със стенописи са покрити само двете странични стени на църквата. Тримата майстори се надяват, че ще имат възможност да продължат  работата си и да изографисат целия храм. Ние приехме с отговорност и желание да дадем нашия принос при изграждането на този храм, споделят тримата майстори и вярват, че с помощта на дарители ще бъде довършено богоугодното дело по неговото съграждане

Това е четвъртият храм, който тримата майстори създават заедно  на територията на община Плевен.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...