Акценти
Начало / Култура / След 35 години Убавка и Костика отново подредиха изложба в галерията в Градската градина

След 35 години Убавка и Костика отново подредиха изложба в галерията в Градската градина

Изложба живопис и скулптура откриха вчера в Арт център – Плевен двамата уважавани творци Убавка Тончев и Константин Симеонов – Костика. С изложбата артистичното семейство отбелязва два важни повода – точно преди 35 години в същата галерия те правят първата си изложба след завършване на Академията в София, а вторият повод са юбилейите, които двамата наскоро са отпразнували.

За почитателите си, които без съмнение са много, съдейки по препълнената зала при откриването, Костика е подготвил изненада – живописни платна. Убавка радва ценителите с изящната си пластика, редом с тази на Костика.

Представените пластики са от бронз и обхващат  десетгодишен творчески период на артистичното семейство, като включените в изложбата творби са предимно непоказвани досега пред широката публика.

В тях зрителят ще открие повече мъдрост, повече професионализъм, повече опит, натрупан през всичките години на творчески труд. И нещо много важно – от начало до край всичко е направено само от нас, чужд пръст не е пипал нашата пластика, подчертава Убавка.

Изкушението да се представи и с живопис Костика обяснява, че това е нещо, което години е дремело в него. „В Академията бях приет с живопис, но се влюбих в Убавка и преминах в нейната специалност. Сега усетих потребност да се върне отново към цвета”, обяснява Костика.

Двамата казват, че са щастливи да работят заедно. „Аз съм благодарна, че Костика е с мен, защото много ми помага с тежката работа около създаването на една пластика”, признава Убавка Тончев и допълва, че без неговата критика и помощ би било много трудно през всичките 35 години на активно творчество.

За Убавка Костика казва, че тя е моторът в творческият им тандем.

Тя пък – че много държи на мнението на Костика. „Неговата критика може само да ме стимулира, защото  е винаги само искрена и права, защото, мисля, той е по-добър от мен”, категорична е Убавка.

В изложбата Убавка Тончев представя пластика от обичайните за нея теми – портрети и женски фигури. Костика, който философски обобщава, че в изкуството няма нови и стари теми – човешките емоции са вечни, както е вечна и музиката, затова в пластиките си е уловил състояния, предизвикани от музиката, пресъздал е красотата на женското и мъжкото тяло. И това на фона на живописните му платна – цветни петна от бликаща емоция.

И въпреки дългите години обща работа двамата са успели да запазят творческата си идентичност. Отделихме се всеки със своята си чувствителност към нещата, със своя темперамент, казва Костика. А Убавка допълва, че въпреки дългите години съвместен живот – семеен и творчески, работите им не могат да бъдат объркани, те се различават, въпреки неизбежното влиятие през годините.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...