Акценти
Начало / Икономика / Най-голямо е увеличението на заетите в административни и спомагателни дейности

Най-голямо е увеличението на заетите в административни и спомагателни дейности

С 25.4% се увеличават към края на месец март, сравнено с края на декември миналата година, наетите лица по трудово и служебно правоотношение в „Административни и спомагателни дейности”. Това сочат предварителните данни на Националния статистически институт за област Плевен.

През първото тримесечие на 2013 год. увеличение на наетите има и в „Култура, спорт и развлечения” – с 16.2%  и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети” – с 13.5%. Като цяло пък в областта се отчита нарастване на наетите лица по трудово или служебно правоотношение с 0.6% спрямо края на декември 2012 год., като хората достигат общо 62 300. Най-много хора са започнали работа в преработващата промишленост.

Проследено е и движението на средната месечна работна заплата – за месец януари 2013 год. е 567 лв., за февруари – 562 лв. и за март – 579 лв. В обществения сектор средната заплата е по-висока от тази в частния с близо 100 лв.

Интерес предизвикват и следващите данни, които са и най-любопитни – за най-високо средномесечно трудово възнаграждение през първото тримесечие на 2013 год. Наетите в икономическата дейност „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” са първенци със средна заплата 1 121 лв., плътно по петите ги следват „Финансови и застрахователни дейности” – 1 077 лв. На трето място, н с по-голяма разлика, са заетите в дейност „Държавно управление” със средна заплата за Плевенско от 801 лв., „Хуманно здравеопазване и социална работа” – 773 лв. и „Добивна промишленост” – 677 лева.

Данните са получени от тримесечното наблюдение на наетите лица, на отработеното време, средствата за работна заплата и други разходи за труд, което има за цел да изследва текущото състояние и динамика на основни аспекти на пазара на труда, уточняват от статистическото бюро.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...